У Ватиканських садах встановлено статую святого Григорія Нарекського
  • Срд, 04/04/2018 - 19:11

У четвер, 5 квітня 2018 р., Папа Франциск очолить у Ватиканських садах обряд посвячення статуї святого Григорія Нарекського (Ґріґора Нарекаці), вірменського монаха-письменника, якого три роки тому він проголосив Учителем Вселенської Церкви. Церемонія відбудеться в присутності Президента Вірменії Сержа Сарґсяна, Його Святості Ґареґіна ІІ, Католикоса Ечміадзинського Вірменської Апостольської Церкви, Його Святості Арама І, Католикоса Великого Дому Килікії Вірменської Апостольської Церкви, та Блаженнішого Ґріґора Бедроса ХХ, Глави Вірменської Католицької Церкви.

Ідея подарувати Ватиканові та Папі Францискові бронзову статую святого Григорія Нарекського зродилася два роки тому, під час подорожі Святішого Отця до Вірменії. Під час візиту ввічливості до Глави Держави Президент Сарґсян подарував Папі малу статуетку, й при цій нагоді було висловлено сподівання, що колись вдасться побачити її збільшену версію у Ватиканських садах.

Статую виготовив вірменський скульптор Давид Ереванці, що проживає у Франції, взявши за модель згадану статуетку. Двометрова скульптура зображає святого з поглядом, скерованим до неба, а також вірменські храми та гранат, що є символом Вірменії. Її відлито у майстерні в Чеській Республіці у двох екземплярах. Друга статуя буде встановлена у резиденції Католикоса всіх вірмен в Ечміадзині. Таким чином, мистецтво стає свідченням братерства, здатним поєднати дві Церкви-сестри.

Святий Григорій Нарекський жив на зламі між першим і другим тисячоріччями. Вступивши в юному віці до монастиря в Нарек (тепер – територія Туреччини), здобув ґрунтовну богословську освіту завдяки ознайомленню з творами Отців Церкви, що зберігалися в монастирській бібліотеці. Залишив по собі численні богословські та поетичні твори, коментарі та молитви.

Три роки тому, 12 квітня 2015 р., під час Святої Меси, приуроченої поминанню жертв винищення та депортації вірмен в Османській імперії з нагоди 100-річчя трагічних подій, Папа Франциск проголосив святого Григорія Нарекського Учителем Вселенської Церкви. З ним співслужили тодішній Глава Вірменської Католицької Церкви патріарх Нарсес Бедрос ХІХ з єпископатом та духовенством, й були присутні Католикоси Ґареґін ІІ та Арам І та Президент Серж Сарґсян.