У Великобританії медикам вдалось провести операцію на хребті ненародженої дитини і повернути її в лоно матері
  • Нед, 17/02/2019 - 16:35

Лікарі у Великобританії провели хірургічну операцію на хребті ненародженої дитини, а потім успішно повернули її в лоно матері.

26-річна Бетан Сімпсон, перебуваючи на 20-му тижні вагітності, проходила плановий огляд і виявилось, що у її ненародженої доньки «spina bifida» - розщеплення хребта – стан, що впливає на спинний мозок та хребет і може спричинити багато ускладнень, включаючи нездатність ходити.

Лікарі запропонували Бетан кілька варіантів для вирішення, в тому числі і аборт. 

Як інформує Catholic Herald, у Великобританії у 80% випадків, коли батьки дізнаються, що їх ненароджена дитина має таку ваду, вони обирають аборт.

«Я навіть не могла собі такого уявити, як я приречу свою дитину на смерть», - розповіла Бетан. - «Я відчувала як вона мене копає, штовхає і все решта було в нормі».

Зрештою Бетан Сімпсон погодилась на проведення операції, під час якої команда британських і бельгійських лікарів у лондонській лікарні розрізали її матку, поправили ваду на хребті ненародженої дівчинки, а тоді повернули маля в лоно матері і знову зашили матку.

Вважається, що внутріутробна операція на хребет в такому випадку є набагато ефективнішою, аніж проведена після народження, оскільки діти, народжені з такою вадою, дуже часто не здатні ходити, а щоб вилікувати їх потрібно провести кілька операцій впродовж життя, щоб відкачувати рідину з хребта.

Лікарі проводять такі внутріутробні операції для лікування розщеплення хребта ще від 1990 року. В дитячій лікарні Філадельфії, США, було проведено вже понад 300 таких операцій. У Великобританії розпочали проводити такі операції ненародженим дітям від жовтня 2018 року. Бетан Сімпсон є четвертою матір’ю у Великобританії, яка пройшла цю процедуру.

Лікарі провели операцію на 24-му тижні вагітності, і вона вважається успішною. Дівчинка, котра вже отримала ім’я Елоїз, має народитись в квітні.