У Великобританії офіційно проголосили Єпархію Пресвятої родини УГКЦ
  • Пон, 28/01/2013 - 00:00

27 січня 2013 року в лондонському катедральному соборі УГКЦ Пресвятої родини, що у Великобританії, Архиєпископ Антоніо Менніні, Апостольський нунцій у Великобританії, офіційно зачитав папську буллу, в якій проголошено піднесення Апостольського екзархату для українців-католиків у Великобританії до рівня єпархії. Папська булла починається словами "Як Христові на землі" і датована 18 січня 2013 року. Того ж дня створено Єпархію Пресвятої родини в Лондоні для українців-греко-католиків, які проживають в Об'єднаному Королівстві. Її першим єпархом іменовано Владику Гліба Лончину, дотеперішнього екзарха. Про це повідомляє прес-служба Єпархії Пресвятої родини УГКЦ.

 

Численні вірні УГКЦ, які зібралися на Літургію, прослухали слова Святішого Отця, що, зокрема, пише: "Встановлюємо єпархіальну церковну структуру в громадах українських вірних візантійського обряду у Великобританії, які чисельно зростають, щоб для добра їхніх душ вести їх і щоб рівночасно було видно ріст їхньої віри". Папа Римський також постановив "піднести Апостольський екзархат для українських вірних візантійського обряду, що мешкають у Великобританії, до ступеня і гідності Єпархії з іменем Пресвятої родини в Лондоні".

 

Потім було зачитано Грамоту іменування першого єпарха, якому поручено вести "народ цієї нової єпархії, надіятися, прагнути і здобути вічне спасіння", та привітальний лист Блаженнішого Святослава Шевчука, Глави УГКЦ. Предстоятель Церкви пише, що "цією звісткою радіє помісна УГКЦ, як на рідній землі, так і в усьому світі". Водночас Блаженніший Святослав просить всемилостивого Господа, щоб зіслав Пресвятого Духа на нову єпархію і довершив "у повноті діло, яке [Він] сьогодні розпочинає".

 

Усі учасники Літургії з радістю сприйняли подію створення нової єпархії. Адже, за словами Владики Гліба Лончини, це не лише честь, а й відповідальність, щоб нова єпархія була гідна своєї назви і працювала для більшої Божої слави, оновлення віри в серцях вірних та ставала дедалі більше "місцем зустрічі з живим Христом".

Департамент інформації УГКЦ