У Верховній Раді пропонують відзначити на державному рівні 150-річчя з Дня народження священномученика отця Климентія Шептицького
  • Пон, 10/09/2018 - 10:12

У Верховній Раді України зареєстровано проект Постанови про відзначення на державному рівні 150-річчя з дня народження греко-католицького священномученика отця Климентія Шептицького у листопаді наступного року. Враховуючи важливість постаті отця у відродженні української монашої традиції, збереженні Української Греко-Католицької Церкви у 30-40-х рр. ХХ ст. та героїчну поставу під час Голокосту, пропонується організувати низку заходів. Зокрема, видати спадщину священномученика, провести у навчальних закладах конференції, круглі столи, присвячені життю і діяльності Праведника народів світу. Крім того, рекомендується відреставрувати об’єкти, пов’язані з діяльністю отця Климентія та виготовити і ввести в обіг срібну пам’ятну монету «Католицький екзарх Росії та Сибіру блаженний священномученик Климентій Шептицький». Про це повідомляє прес-служба фракції БПП.

За словами автора постанови, народного депутата України Оксани Юринець, отець Климентій Шептицький відіграв визначальну роль в історії України, натомість, його постать є недостатньо популяризованою .

«Патріотизм – це, в тому числі, і знання своїх героїв. Наступного року виповнюється 150 років із дня народження отця Климентія Шептицького. Про нього ми мали би знати більше. Саме тому зареєстрували у парламенті Постанову про відзначення його уродин на державному рівні. Більше заходів – більше інформації про священномученика. Отець Климентій був рідним братом Митрополита Андрея Шептицького. Мав дуже добру освіту. Був двічі депутатом австрійського парламенту і там його називали найбільшим лобістом інтересів Галичини. Багато працював над українсько-польськими взаєминами, а коли вступив до монастиря, то зайнявся розбудовою Української Греко-Католицької Церкви. Допомагав сиротам, рятував в роки війни євреїв. Був правою рукою брата в управлінні УГКЦ і на початку Другової світової війни він таємно іменував його екзархом Росії та Сибіру. Знаймо своїх. І шануймо. Бо той, хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього!», - написала на своїй сторінці у мережі Фейсбук Оксана Юринець.

Після війни отця Климентія арештували в Унівській Лаврі, інкримінували йому зраду батьківщині і відправили до Москви у внутрішню в’язницю МДБ СССР, де він помер. За порятунок євреїв у часи війни йому присвоєно звання «Праведник народів світу». У 2001 році Папа Римський Іоан Павло II, під час офіційного візиту до Львова, беатифікував отця Климентія. А у 2008-му Президент Польщі Лех Качинський вручив ієромонаху Венидикту, ігумену Унівської лаври, «Орден Відродження Польщі» блаженному Климентію Шептицькому посмертно.