У Відні відбулася Європейська конференція Міжнародної католицької комісії душпастирства в тюрмах
  • Чтв, 26/02/2015 - 23:31

22 – 25 лютого 2015 року у Відні в Академії Пенітенціарної служби Австрії (Strafvollzugsakademie) відбувалася чергова європейська конференція Міжнародної католицької комісії душпастирства в тюрмах (ICCPPC-Europe). Зустріч стала важливою міжнародною подією католицького пенітенціарного душпастирства в рік 65-літнього ювілею від створення організації. Віденська конференція зосередила увагу на виконанні рішень попередньої зустрічі, що відбулася в Лондоні. Делегати розглянули результати діяльності робочих груп для пожвавлення зв’язків поміж європейськими представниками католицького служіння.

Європейська філія ICCPPC, що діє під проводом Мартіна Шмітца, зібралася у Відні на запрошення доктора Крістіана Куна, очільника католицької опіки в’язнів в Австрії. Саме д-р Крістіан Кун, протягом двох каденцій у 2003 – 2011 роках, був президентом Міжнародної католицької комісії душпастирства в тюрмах й вплинув на мобілізацію духовних, інтелектуальних, душпастирських  і мирянських ресурсів для пробудження більшої уваги Церкви до пенітенціарного служіння.

Учасники конференції представили стан кримінального правосуддя, звершення пастирської опіки в’язнів і персоналу в’язниць. Розвиток ситуації в Україні висвітлив протоієрей Костянтин Пантелей, керівник Відділу Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України. Зокрема він повідомив про стан капеланського і волонтерського служіння, про Українську  християнську міжконфесійну місію «Духовна і благодійна опіка в тюрмах», про реформування пенітенціарної системи, працю над пропозиціями до другого читання законопроекту про в’язничне капеланство. Жваве зацікавлення викликали нові закони, прийняті в лютому 2015 року українським парламентом щодо пенітенціарної сфери і тюремного капеланства. Усі делегати конференції виступили з гарячою підтримкою й солідарністю з українським народом, який проходить випробовування війною. Разом з аналізом стану справ і тенденцій в європейському регіоні були обговорені заходи й зусилля на зміцнення зв’язків між католицькими душпастирями.

23 лютого відбулася аудієнція делегатів конференції з єпископом-помічником Архідієцезії Відня Францом Шарлем, відповідальним за пастирське служіння для людей у певних вікових й життєвих обставинах або у спеціальних місцях (зокрема в ув’язненні), також за піклування мігрантами. На зустрічі його еміненція Франц Шарль торкнувся проблеми мігрантів, які потребують більшої уваги Церкви з огляду на те, що вони є найбільшою категорією в’язнів. Він також розповів про результати екуменічних зустрічей з представниками Московської патріархії на предмет опіки в тюрмах і після звільнення, остання з яких відбувалася 29-30 жовтня 2014 року. (Таке співробітництво має сенс з огляду на необхідність впровадження міжнародних стандартів щодо релігійної опіки у країні, де утримуються близько 700 тисяч в’язнів, а щороку звільняється в середньому 250 тисяч колишніх засуджених). Представники східно-європейських країн поставилися скептично до щирості такої співпраці на тлі анексії Криму, агресії на Сході України і кричущих порушень там прав Церков і релігійних організацій. Церква в Росії при цьому зберігає етичний нейтралітет.

24 лютого учасники зустрічі проаналізували звернення Святішого папи Франциска до делегатів Конференції Міжнародної асоціації кримінального права, виголошене в Римі 23 жовтня минулого року. «Для України, яка життєво потребує негайних реформ у системі правосуддя, звернення Папи Франциска до юристів важливе тим, що в ньому викриті суспільні причини прагнення до помсти й карального популізму, корупція і нелюдяність у кримінальному правосудді та в тюрмах! – поділився  о. Костянтин Пантелей: – Папа називає корупцію злом більше за гріх через безкарність самих корупціонерів».

Відтак у роботі конференції взяв участь д-р Майкл Плацер, речник Академічної ради при Організації Об'єднаних Націй й Голова Віденського Альянсу НУО з попередження злочинності та кримінального правосуддя. Він повідомив про міжурядові наради експертів з розгляду і реформування Мінімальних стандартних правил (SMRs) поводження з ув'язненими, що відбулися у Відні 25 – 28 березня 2014 року. Знання Мінімальних стандартних правил має велике значення у підготовці як в’язничних капеланів, так і персоналу пенітенціарної служби.

Президент Регіонального суду Відня у кримінальних справах д-р Фрідріх Форстгубер познайомив учасників конференції з історією й особливостями нинішнього австрійського кримінального правосуддя:  злочини середньої тяжкості розглядаються колегією з двох професійних суддів і двох засідателів. При розгляді справ про тяжкі злочини до складу колегії входять 8 непрофесіоналів. За кримінальні вчинки, які не становлять суттєвої небезпеки для інтересів держави, суспільства або окремих громадян, значно знижені санкції, замінені штрафом або короткостроковим арештом. Вперше смертна кара за злочини була скасована 1919 р., проте відновлена в 1933 р. Остаточно Австрія відкинула смертну кару в 1950 р. Учасники конференції вшанували пам’ять жертв політичного переслідування після аншлюсу Австрії нацистами 1938 – 1945 рр. Серед них Блаженну сестру Марію Реституту.

«Зустрічі відбувалися у приміщенні Віденської Академії Пенітенціарної служби, у Віденській слідчій в’язниці, у залі Регіонального суду Відня у кримінальних справах, – розповів о. Костянтин, – це дало мені й іншим учасникам можливість зблизька познайомитися з тим, як працюють система правосуддя, персонал в’язничної служби «охоронці справедливості» (Justizwache), капеланська служба (Gefängnisseelsorge) психологи, педагоги і соціальні працівники. Особливо мене вразила робота Ніко, асистента капелана, мирянина, який сполучає у собі самі різноманітні вміння, що роблять його незамінним: катехіта, логіста, соціального працівника, перекладача, що володіє 5-ма європейськими мовами, водія.»

Конференція завершилася 25 лютого. Делегати ствердили необхідність пожвавлення співпраці й обмінів візитами, особливо між країнами у Центральній і Східній Європі та на роботі ICCPPC для збагачення богословського та пастирсько-практичного підґрунтя служіння.

Історична довідка.
Організація була створена на міжнародному Конгресі  у Римі  у Святому Році 1950 за участю генеральних тюремних капеланів від багатьох Європейських країн, Сполучених Штатів Америки й Аргентини. Конгрес був скликаний від імені Держсекретаря Ватикану, майбутнього Папи Павла VI, що недавно був беатифікований. Міжнародна католицька комісія душпастирства у тюрмах (ICCPPC), діяльність якої ґрунтується на канонічному праві Католицької Церкви,  нині об'єднує делегатів та асоційованих членів від більш як ста країн, серед яких й Україна. Організація діє під керівництвом Конгрегації у справах духовенства та у співпраці з Папською радою «Справедливість і мир». Рішення приймаються більшістю голосів делегатів від національних єпископських конференцій і синодів . ICCPPC представлена в Організації Об'єднаних Націй, де має спеціальний консультативний статус. Цілі Комісії - будити і підбадьорювати, в межах Вселенської Церкви та у суспільстві, більше розуміння й чутливість щодо здійснення тюремного пастирського служіння. Спонукувати відповідні Єпископські Конференції і Місцеві Ординаріати, щоб оживляти та розвивати місію пастирського служіння Церкви у в'язницях, надаючи їй кращу підтримку. Організовувати постійні курси для формування, навчання тюремних пастирських служителів. Сприяти гуманізації, перегляду й реформі тюремної системи в усьому світі.