У Віфлеємі розпочали реставрацію церкви Різдва Христового
  • Суб, 14/12/2013 - 15:13

У Віфлеємі розпочали реставрацію церкви Різдва Христового, зведеної, як вважають християни, над місцем, де народився Ісус Христос. У будівлі церкви вже встановлені риштування. Першим етапом буде відновлення даху та вікон, а також реставрація колон, мозаїк та інших безцінних предметів давнини. Проект, який фінансується здебільшого Палестинською автономією, коштує 3 мільйони доларів. Італійська компанія Piacenti проводить перший етап робіт.

Представник італійської компанії Piacenti Марчелло П’яченті:

«Ми постараємося залишити базиліку у первинному вигляді, тому що ця церква дуже важлива для людства. Вона – одна з найстаріших і найвизначніших. Ми дуже раді можливості працювати тут, ми зобов'язані охороняти все, що тут є. Її первинний вигляд не зміниться. Ми вважаємо за краще не перероблювати речі, а відновлювати їх, наша мета максимум – зміцнити конструкції. Для цього ми застосовуємо спеціальну технологію».

Минулого року церкву відвідало два мільйони туристів. Проте за будівлею, зведеною у IV столітті, не слідкували належним чином протягом багатьох десятиліть. Минулого року ЮНЕСКО оголосила святиню об’єктом всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою знищення.

Представник італійської компанії Piacenti Марчелло П’яченті:

«Наша компанія – це сімейний бізнес. Хочу відзначити, що цією справою займалися чотири покоління моєї сім’ї. Ми звикли працювати в місцях, які вважаються святими або становлять художню цінність. Робота у базиліці Різдва Христового пов’язана з особливими емоціями, оскільки історія цього місця нараховує понад 2 тисячі років. Це дійсно неймовірно!»

Реставраційні роботи не мають заважати люди, які приїздять, щоб побачити базиліку Різдва Христового. Другий етап робіт, узгоджений між трьома християнськими конфесіями, яким належить церква, передбачає ремонт фасаду, внутрішніх стін та реставрацію картин.

Джерело: http://ua.jn1.tv