У Вільнюсі молилися за мир в Україні
  • Птн, 06/06/2014 - 18:55

У четвер, 5 червня 2014 р., католики Литви й паломники з України спільно молилися за мир в Україні перед образом Милосердного Ісуса в санктуарії Божого Милосердя в центрі Вільнюса. Богослуження очолив Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ владика Йосиф Мілян, СУ, що прибув до столиці Литви для участі у святкуваннях 500-річчя української греко-католицької церкви Пресвятої Тройці, заступаючи Блаженнішого Святослава Шевчука, Главу УГКЦ, який залишився у Києві для участі в інавгурації новообраного Президента України.

В молитві Акафісту до Пресвятої Тройці українською мовою та Літанії до Божого Милосердя, відправленої литовською, взяли участь українські та литовські єпископи та священики, монахи-василіяни. Серед учасників богослуження – Апостольський Нунцій в балтійських країнах архиєпископ Педро Лопес Квінтана, кардинал Аюдріс Юзас Бачкіс, вислужений Вільнюський архиєпископ, який минулого року представляв Святішого Отця на святкуваннях 1025-річчя Хрищення Русі-України, о. Пантелеймон Саламаха, ЧСВВ, Протоігумен василіянської Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні.

Владика Йосиф подякував литовським єпископам за участь в молитві, під час якої благали Божого милосердя не лише для України та Литви, але для всієї Європи та цілого світу. «Можливо, – зауважив він, – що відомі події протистояння в Україні стосуються не лише України, але є попередженням про те, що Сам Господь бажає милосердя. Ми добре розуміємо, що важка ситуація в Україні може розвернутися в протилежному напрямку лише завдяки Божому втручанню».

Церкву Пресвятої Тройці у м. Вільнюсі збудував князь Костянтин Острозький 1514 року. Саме з місцевого монастиря, де розпочав свій монаший шлях Святий Йосафат Кунцевич, почалося відновлення українського монашества та заснування Чину, відомого в наш час, як Василіянський Чин святого Йосафата. Сьогодні тут на молитву під проводом місцевої василіянської спільноти збирається на молитву українська громада столиці Литви.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va