У Вільнюсі вшанували 500-ту річницю перемоги військ ВКЛ над Московським князівством
  • Нед, 07/09/2014 - 21:50

В греко-католицькій Святотроїцькій церкві сьогодні відбулася літургія на честь перемоги військ Великого Князівства Литовського під проводом гетьмана Костянтина Острозького над Московським князівством. Літургію відслужили: о. Вінкентій (Василь Яницький), о. Павло Яхимець та о. Данило Родич.

Символічним було те, що служба проходила в тому самому храмі, який побудував Костянтин Острозький в честь перемоги. Як говорить легенда, князь всю ніч молився Пресвятій Діві й дав обітницю, що коли переможе москалів, то збудує церкву. Обіцянку цю він виконав.

Служба проходила білоруською та українською мовами, як чергове свідоцтво про братерство наших народів і про те, що мова не є перешкодою в комунікації.

Ця церква пов'язана з одним з найбільш відомих діячів білоруського та українського народів: св. Йосафатом Кунцевичем, який є черговим прикладом спільної історії. Він народився на Україні, служіння починав тут, у Вільнюсі, в цьому самому храмі. А в Вітебську, на білоруській землі, прийняв мученицьку смерть. Своє життя віддав за об'єднання церков і народів.

Пам'ятаємо і шануємо свою історію!

др. Алесь Адамкович, Вільнюс