У Вінниці відбувся вечір пам’яті вбитої монахині Анни
  • Втр, 06/06/2017 - 17:09

1 червня 2017 року минуло 15 років з дня мученицької смерті сестри Анни, що загинула, працюючи в парафії Покрова Пресвятої Богородиці міста Вінниця. В цей день, у храмі зібрались парафіяни на вечір пам’яті.

 Вшанувати монахиню приїхали батьки пан Василь і пані Романія, а також співсестри (сестри Служебниці Непорочної Діви Марії) с. Михайлина Горнакевич та с. Богдана. Про це повідомляє прес-служба парафії.

Сестри служебниці показали фото сестри, цитуючи записи її щоденника. Всі спогади, хоч і мали легкий відтінок смутку і жалю, але не було відчаю і трагедії, бо маємо віру у воскресіння і знаємо, що сестра Анна поруч, заступається за нас перед Богом.

Запам’ятали сестру Анну на цій парафії тим, що була відкрита, довірлива, щира, ніжна, терпелива і завжди дуже уважна. Кожен, хто ділився спогадами доповнював один одного, відтворивши та нагадавши всім правдивий образ сестри. За простотою дитини ховалась глибина Божої мудрості, покора, смиренність і правдива любов. Вона не просто слухала Слово Боже, вона його чула і виконувала, і що головне, впроваджувала його в життя.

Шану і повагу у парафії віддали також батькам сестри Анни: «Що вражає дуже сильно – після трагічної смерті дочки вони не відвернулись від Бога, від Церкви, вони нікого не звинувачують, не тримають в серці злості, ненависті. Вони із покорою, хоч із великим болем у серці, приймають і несуть цей хрест. Трагедія не виштовхнула з їхнього серця тепло і доброту», – зазначають очевидці вечора-пам’ятті.


На початку червня 2002 року Україну облетіла інформація про зникнення монахині згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії 28-літньої сестри Анни Глови. У суботу, 1 червня, її востаннє бачили у Вінницькому храмі Покрови Пресвятої Богородиці, який розташований на вулиці Київській, 1а, що його обслуговують Отці Редемптористи. Увечері сестра не прибула на заздалегідь заплановану катехизацію і не повернулася додому. У п’ятницю, 7 червня, після майже тижневих пошуків, тіло сестри Анни було знайдено у невеликому приміщенні під дахом церкви Отців Редемптористів.

У процесі слідства був затриманий гр. Глушко Семен Костянтинович, який спочатку зізнався у скоєному злочині, а відтак, як підкреслено у вироку суду, щоб уникнути відповідальності, свою вину заперечував. Протягом п’яти місяців тривало слідство. 5 листопада відбулося перше судове засідання, а 11 лютого 2003 року було винесено вирок.

Згідно з вироком Апеляційного суду Вінницької області, Глушка С.К. визнано винним у скоєнні злочинів, передбачених стт. 115 ч.2 п.9, 152 ч.4 (умисне вбивство, поєднане із зґвалтуванням; зґвалтування, що спричинили особливо важкі наслідки) КК України та засуджено на 15 років позбавлення волі.

Сестра Анна (Іванна) Глова народилася 6 липня 1974 року в місті Львові. Після здобуття середньої освіти, 29 липня 1990 року вступила до згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії. Перші обіти склала в 1993 році, а довічні – 27 серпня 2001 року.

З 1999 року проживала у місті Вінниці Києво-Вишгородського Екзархату УГКЦ. Протягом свого перебування у Вінниці сестра Анна працювала з молоддю, катехизувала, трудилася у реабілітаційному центрі для неповносправних.

Преподобну сестру Анну Глову поховали у Малехові, поблизу Львова, поряд з багатьма іншими монахинями згромадження Сестер Служебниць.