«У війні, що ведеться в Україні потрібно залишитись людиною», – владика Богдан Манишин
  • Птн, 03/04/2015 - 16:10

2 квітня 2015 року відбулась зустріч координаторів душпастирювання у критичних ситуаціях, які під проводом владики Богдана Манишина, єпископа-помічника Стрийського, зібралися для того, щоб представити стан праці у кожній єпархії УГКЦ, яка ведеться для підтримки постраждалих Майдану, військовослужбовців АТО та біженців, і скоординувати цю діяльність.

«Ціль нашого зібрання – особа, яка постраждала, бо в ній є Христос терплячий», – сказав владика Богдан, наголошуючи на тому, що головним завданням Церкви є дати відповідь на потреби часу. А тому було представлено програму вишколу військового капелана – священика, який є завжди поряд з військовими і покликаний надати фахову психологічну та духовну допомогу. Зокрема, о. Ростислав Височан, голова Комісії у справах душпастирства силових структур України, що діє у Стрийській єпархії, представив «Вчення Католицької Церкви про війну і мир», яке буде входити в програму навчання капелана. А о. Віталій Лесів, який є студентом програми «Психологічний вимір духовного супроводу і формації» анонсував основні пункти, які будуть включені у процесі навчання священиків-капеланів.

Також, о. Тихон Кульбака, керівник ГО «Спільнота біженців з Донбасу і Східної України», заявив, що: «Сьогодні наша Церква отримує новий досвід душпастирства біженців і через зростаючу їхню кількість кожен священик з ними зустрінеться», вказуючи на потребу відкритості до цих людей і готовності до духовного проводу біженців, кажучи, що «ці люди відкрили свої серця до нашої Церкви і нам потрібно відповісти взаємністю».

Окрім єпархіальних координаторів на зустрічі теж були присутніми представники Івано-Франківської та Київської семінарій УГКЦ, які представили присутнім участь семінаристів у напрямку допомоги військовослужбовцям АТО і біженцям.

Зазначимо, що Координаційну раду з питань душпастирства в критичних ситуаціях було створено, згідно рішення Синоду Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, 14-15 листопада 2014 року і вона поєднуватиме можливості Церкви та її вірних з потребами військових та тимчасово переміщених осіб. Як пояснив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму відеоблозі на «Живому.ТБ».