У ВВС визнали, що недооцінювали опозицію Католицької Церкви щодо Гітлера
  • Пон, 12/12/2016 - 10:55

У ВВС визнали, що помилились і хибно звинуватили Католицьку Церкву в тому, що вона «мовчала» про Голокост.

Як інформує Catholic Herald, після липневого візиту Папи Франциска до Аусвічу, у вечірньому випуску новин на «BBC One» йшлось про те, що «мовчанка стала відповіддю Католицької Церкви на те, що нацистська Німеччина демонізувала єврейський народ, а потім намагалась викорінити юдеїв з Європи».

В наслідок цієї програми Лорд Елтон з Ліверпуля і о. Лео Чамберлейн з Амплфорта подали офіційну скаргу. Приблизно через 6 місяців відділ розгляду скарг ВВС прийшов до висновку, що позиція, висловлена в новині була несправедливою. За їх словами, репортер ВВС «не приділив належної уваги публічним заявам понтифіків та тим зусиллям, які Пій ХІІ доклав для порятунку юдеїв від переслідування нацистів, і висловив викривлений погляд, що суперечить балансу доказів».

У своєму блозі Лорд Елтон написав, що чисельні історики відзначили досягнення Папи Пія в боротьбі проти нацизму. Він навів цитату Пінчаса Лапіда, юдейського історика та ізраїльського дипломата, котрий сказав, що Пій ХІІ «врятував як мінімум 700 тисяч, але швидше за все близько 860 тисяч юдеїв від рук нацистів». Він також навів приклади інших католиків, духовенства і мирян, які виступали проти Гітлера, і частина з них були за це вбиті.

Лорд звернувся до ВВС із закликом випустити «нову програму, яка розгляне докази і виправить ту викривлену карикатуру, ліниву напівправду та виразну брехню».

У відділі розгляду скарг ВВС зазначили, що команда, відповідальна за подання цих даних була попереджена, «щоб майбутні програми відображали історичне розуміння більш правдиво».