У Йорданії відкрили перший католицький університет
  • Птн, 31/05/2013 - 19:15

У йорданському місті Мадаба 30 травня відкрили перший у країні католицький університет. В урочистій церемонії взяли участь йорданський король Абдулла II, латинський патріарх Єрусалиму Фуад Туаль, префект Конгрегації Східних церков кардинал Леонардо Сандрі.

Будівництво Американського університету Мадаби (АУМ) – так називається новий вуз – благословив Папа Римський Бенедикт XVI під час свого візиту до Святої Землі 2009 року.

160 років тому відкрили першу католицьку школу за Йорданом. Перші лекції в АУМ почали читати в жовтні 2011 р. Сьогодні університет відвідує близько 800 студентів. Вуз може надати навчальні місця для 8 тис. студентів. У майбутньому тут планується навчати 20 спеціальностям, серед них – інформаційні технології, економіка, медицина, мистецтво і дизайн. Теологічний факультет в університеті не запланований.

Як повідомив відповідальний за вуз при Латинському патріархаті священик Мажді Сіріанні, «університет є світським, і ми хотіли б зберегти його таким».

Латинський патріарх Єрусалиму є членом правління вузу. Університет має незалежне академічне і фінансове управління, як і інші акредитовані США навчальні заклади Близького Сходу.

Згідно з повідомленням порталу робочої групи Єпископської конференції Німеччини, ставлення християн до нового навчального закладу неоднозначне. Новий вуз, що вартує  75 млн. євро і має шестимільйонний річний бюджет, є «занадто великим, занадто дорогим і є вельми сумнівною перевагою для християн Святої Землі».

За матеріалами www.sedmitza.ru