У Зарваниці презентували новий проект-пантоміму по боротьбі з «синіми китами»
  • Пон, 29/05/2017 - 10:46

Активно, весело та з користю для душі провела суботній день молодь Скали-Подільської та Лосяча. 27 травня 2017 р.Б. у чудотворному селі Зарваниця відбулась перша Всеукраїнська проща Марійських та Вівтарних дружин приурочена святкуванню 125-річчя з Дня народження патріарха Йосифа Сліпого,  100-річчя об’явлення Матері Божої у Фатімі та 90-річчя 1-го з’їзду Марійських організацій Галичини.

Ще за місяць до з’їзду відбулась досить серйозна зустріч відповідальної молоді парафії УГКЦ Скали-Подільської на якій обговорили питання стратегії розвитку спільноти протягом року. Головною рушійною силою праці є християнські аніматори, під проводом пароха о.Василя Германюка, який є також координатором Марійських та Вівтарних дружин у Бучацькій єпархії. На зустрічі священик представив тему, яка буде мотивувати рух при парафії протягом року: «Активні імпрези взамін небезпекам соцмереж Інтернету». Адже навіть попри обмеження доступу до соціальних мереж клопоти не зникають. Суїцидальні групи в Інтернеті на кшталт «синій кит», «море китів», «розбуди мене в 4:20», які спонукають на самогубство та безліч подібних не дитячих ігор є серйозною проблемою для життя ще не сформованих підлітків. Дана тематика є надзвичайно актуальною та неодноразово обговорювалася у ЗМІ.

Однією з пропозицій підтримки молоді у духовному було організувати тематичну пантоміму і представити її на Всеукраїнській прощі. Назву сценка отримала: «Не загубись серед сучасності».

Викладення задуму на папір, написання сценарію, тривалі репетиції, дискусії, підбір ролей, пошиття сценічних костюмів та багато інших нюансів позаду... Тепер подіум під відкритим небом у Зарваниці... Здавалося б майже все готово до виступу і тут раптом дощ... Логічно – усі починають хто куди втікати. Невже час на створення пантоміми даремно втрачений і її мало хто побачить? Та ні! Коли парох оголосив тему сценки і дійство розпочалось усі присутні на прощі, а це – понад чотири тисячі зареєстрованих дітей і супровід дорослих осіб, попри дощ, масово почали підходити до сцени та уважно спостерігати. Пантоміма викриває проблеми сучасності: витіснення релігійних цінностей, залежності від ґаджетів, трати максимум часу на соцмережі, ігри, аморальний відпочинок у нічних клубах, шкідливі звички, наркотики, зрада друзів, самотність, депресія, вплив адміністраторів груп «синій кит» на свідомість молоді, … і на згодом на руці видніється криваве зображення кита, як один з кроків до суїциду… Вагання, контраст вибору між диявольським і Божим, сила молитви на вервиці, страх сатани перед молитвою, захист Богородиці і, зрештою, перемога Ісуса – усе це породило шквал емоцій у глядачів. Мурашки по шкірі, сльози на очах, потужні оплески – підтвердження того, що задум вдався і це ще раз підтверджує, що Церква не стоїть осторонь у проблемах, особливо молоді, а шукає шляхи вирішення по-сучасному.

На поїздку до Зарваниці скалецька парафія заохотила як учасників Марійської і Вівтарної дружини, так дітей, які готуються до Урочистого Причастя, а основне – дітей сиріт, напів-сиріт і таких, які перебувають у складних життєвих обставинах, котрі вперше відвідали святе місце.

Можливості такої праці зростають завдяки жертводавцям Львівської Освітньої Фундації, які підтримали фінансово і цьогорічний проект, поданий о.Василем.

Хочеться подякувати творцям живої парафії: Прокоп’юк Софії, Онуфрійчук Марині, Фенцик Христині, Ільніцькій Юлії, Луценко Софії, Гризак Єлизаветі, Ружицькому Анатолію, Степованому Денису та Дуднику Володимиру – за постановку пантоміми на належному рівні; п.Світлані Шмирко за пожерву частини тканин; п.Ірині Прокоп’юк, п.Дарії Лозі – за пошиття костюмів; п.Наталії Кульчицькій за сприяння з приміщенням для репетицій.

Також щиро вітаємо новопоставлених, посвячених з рук єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівської УГКЦ Теодора Мартинюка, членів Марійської та Вівтарної дружини – Трембовецького Андрія, Дідика Володимира, Трембовецьку Аліну, Чорпіту Анастасію, Басик Вікторію, Українець Марію та Росінчук Анну. Нехай Господь й надалі благословляє всіх діток та молодь для прослави Творця Небесного!

Москавлюк Олеся

Фото https://www.facebook.com/skalaugcc/posts/1493226707396375