У Збаражі провели академію приурочену Митрополиту Андрею Шептицькому
  • Втр, 22/09/2015 - 11:04

16 вересня у органному залі Замкового палацу Збаразького Національного заповідника «Замки Тернопілля» відбулася урочиста академія «Апостол правди і добра», приурочена 150-тій річниці з дня народження Праведника нашої церкви – Митрополита Андрея Шептицького.

Захід провела парафія церкви Христового Воскресіння, за сприянням працівників Замкового палацу. Участь в академії взяли: священики – отець декан Андрій Лахман, отець Омелян Колодчак, голова Збаразької районної державної адміністрації Анатолій Качка, заступники голови районної державної адміністрації – Юрій Головатюк і Світлана Боднар, міський голова – Роман Полікровський, учасники Союзу українок, старшокласники школи-інтернату, разом зі своїми вихователями.

Всі присутні мали змогу дізнатися для себе багато нового про Великого Митрополита. Академія розпочалася з молитви і слова отця Омеляна, який розказав про подвижницький шлях Андрея Шептицького, його роздуми над молитвою «Отче наш». Ведучі урочистої академії Софія і Соломія Невідомі донесли до учасників біографію Праведника, яка перепліталася з поезією про Митрополита у виконанні Тані Козар, Лілі Невідомої і Марійки Яструбецької. Радували присутніх своїм чудовим співом сестрички Насті і Катруся Попельовські.

Зачарувала всіх своїми розповідями княгиня Софія Шептицька у майстерному виконанні Іринки Польової. Доповнював академію урочистий спів чоловічого хору церкви Христового Воскресіння. Отець Андрій Лахман закликав всіх присутніх помолитися за прославу слуги Божого Митрополита Андрея. Завершилась урочиста академія молитвою Митрополита Андрея “За Україну і український нарід” і піснею «Боже вислухай благання».

Вчений секретар Замкового палацу Надія Макарчук подякувала всім присутнім за спільну участь у академії і наголосила, що ця зустріч збагатила всіх духовно, дала можливість краще пізнати постать митрополита Андрея Шептицького, за якого ми повинні дякувати Господу Богу. Митрополит Андрей Шептицький увійшов в історію української державності, як визначна постать релігійного, наукового, культурно-історичного простору країни. "Його ім’я вже давно стало символом української Церкви, символом духовності нації, символом національного та духовного єднання народу та церкви".