У землі Храмової гори знайшли групу перших єврейських монет
  • Пон, 21/05/2018 - 14:18

Керівник проекту із просівання ґрунту з Храмової гори Цахи Двіра повідомив про виявлення під час недавніх робіт п'яти рідкісних єврейських монет, випущених незабаром після відбудови Другого храму в IV столітті до нової ери.

Йдеться про ґрунт, який незаконно вивіз мусульманський Вакф у листопаді 1999 року під час робіт з будівництва воріт у підземну мечеть «Аль-Мацала аль-Маруані», відому також як «Соломонові стайні».

Тоді впродовж півтори доби без археологічної перевірки за допомогою важкої будівельної техніки з Храмової гори вилучили загалом понад 400 вантажівок ґрунту, скинутого в русло струмка Кедрон і в низку інших місць в околицях Єрусалиму.

Дрібні срібні монети випустив автономний уряд в Ерец Ісраель під владою Перської імперії, вони мають на собі напис יהד, יהוד або יהדה (Йагад, Йагуд або Йагада) палеоівритським алфавітом.
Досі знайшли дуже незначну кількість монет цього типу (кілька десятків), тому виявлення п'яти нових монет, три з яких – у доброму стані, є важливою знахідкою. Археологи припускають, що ця знахідка свідчить про розташування монетного двору безпосередньо на Храмовій горі.

Відзначимо, що дизайн монети номіналом в 1 новий ізраїльський шекель (квітка лілії) взято саме з монет єврейської автономії в межах Перської імперії.