У Женеві відбулося представлення візиту Папи Франциска
  • Втр, 15/05/2018 - 18:11

Подорож Папи Франциска до Женеви, запланована на 21 червня 2018 р., складається з трьох основних елементів. Про це йшлося під час прес-конференції, яка у вівторок, 15 травня 2018 р., відбулася в цьому швейцарському місті.

70-річчя Всесвітньої Ради Церков

Першим елементом є участь у відзначенні 70-річчя Всесвітньо Ради Церков. Як пояснив її Генеральний Секретар Олаф Фіксе Твейт, для Ради є великою честю приймати Святішого Отця з нагоди цієї річниці. Він також представив гасло візиту, яке звучить: «Прямувати вперед, молитися й співпрацювати», підсумовуючи все те, що на сьогодні представляє собою екуменічний діалог. На логотипі зображено човен серед хвиль, що символізує Церкву та вказує на цінність руху.

Отець Анджей Хроманьскі, що представляв Папську Раду сприяння єдності між християнами, розповів, що хоч Католицька Церква не входить до ВРЦ, здійснюється чимало спільних проектів у сфері освіти та солідарності. В рамках цієї співпраці Католицька Церква також надає стипендії для некатолицьких студентів.

Пояснюючи, чому Католицька Церква не входить до Ради, священик назвав організаційні та богословські перешкоди. Зокрема, участь Католицької Церкви, яка представляє понад мільярд вірних, в організації, що об’єднує 348 Церков і Церковних спільнот, які налічують приблизно півмільярда віруючих, буде непропорційною. Така участь пов’язана теж з численними проблемами з богословської точки зору.

Зустріч з місцевими католиками

Другим елементом подорожі Папи буде зустріч зі швейцарськими католиками. Про цей аспект розповів єпископ Фрібурґа-Лозанни-Женеви Шарль Морерод, підкреслюючи також добрі стосунки місцевих католиків з християнами інших конфесій. Він підкреслив цінність Женеви як міжнародного міста, відкритого на діалог через різні міжнародні інституції, що мають тут свої штаб-квартири. На думку ієрарха, Свята Меса, яку очолить Папа, матиме також і екуменічну цінність.

Добро стосунки з владою

Третім елементом подорожі буде зустріч Глави Католицької Церкви з представниками швейцарського уряду, що, згідно з речником уряду, свідчить про чудові двосторонні дипломатичні стосунки між Швейцарською Конфедерацією та Святим Престолом.