У Жовківській школі проведено конференцію про митрополита Андрея Шептицького
  • Птн, 04/03/2016 - 23:14

4 березня у Жовківській школі № 3 проведено районну науково-дослідницьку конференцію на тему: «Андрей Шептицький – будівничий держави, князь церкви, лідер нації», в якій взяли участь школярі, освітяни, керівники районної адміністрації, члени громадської організації «Святий Юр» та єпархіальні священнослужителі.

Присутніми були: Преосвященний єпископ Михаїл Колтун, о. Ярослав Петруха, декан Жовківський, о. Аретемій Новіцький, ЧСВВ, о. Степан Висоцький, парох с. Мацошин, о. Роман Малькевич, парох с. Хитрейки та вчитель християнської етики с. Сопошин та с. Нова Скварява.

Владика наголосив: «Митрополит Андрей Шептицький сьогодні є з нами, його слова, як провідника Церкви і народу, живі. Він досвідчив в собі покликання бути лідером, бути пастирем, бути провідником і цей його дух сьогодні пробуджує, зацікавлює усіх нас, на рівні цілої держави, цілої Церкви, не тільки греко-католицької, бо він своїми ініціативами охоплював увагу євреїв, православних братів… Його особистість була відома не тільки в Україні, але в усьому світі. Ми приглядаємося до його особливих властивостей, що створювали в ньому велику людину. В теперішньому часі йде беатифікаційний процес, в якому Церква визначає його заслуги і визнає його гідним, щоб він був блаженним і згодом в числі святих. Нам так потрібно в теперішньому часі його ознак, його чеснот, щоби ми вдивляючись у нього могли його наслідувати... Митрополит докладав багато зусиль для шкільництва, освіти і ми маємо кого брати за приклад, щоби бути його послідовниками у відбудові Церкви і нашої держави. Він заповів, що Церква буде знищена, але вона відродиться до небувалої краси і його пророцтво здійснюється, бо ми проходимо цей процес очищення, оновлення і йдемо до Богом обіцяної землі».

Конференція привернула увагу школярів та молоді до багатогранної діяльності Митрополита, сформувала розуміння Його внеску в розбудову Церкви та виховання національної свідомості, а також залучила старшокласників до науково-пошукової роботи.

На завершення школярам, які підготували доповіді та викладачам було вручено подяки та книги, а також підкреслено, що конференція відкрила багато цікавих та маловідомих фактів про Митрополита Андрея.