У Жовкві освячено новий престіл для мощей мученика Партенія
  • Втр, 01/10/2013 - 12:40

В неділю після свята Воздвиження Чесного Хреста Господнього, у храмі Пресвятого Серця Христового, вшановували мученика Партенія, покровителя м. Жовкви.

Урочисте богослужіння очолив Преосвященний єпископ Михаїл Колтун, єпарх Сокальсько-Жовківський, який освятив ікону мученика Партенія та новий престіл, в якому перебуватиме саркофаг із мощами святого. З архиєреєм співслужили ієромонахи Чину святого Василія Великого, які душпастирюють у Жовкві та інших монастирях, а також священики з сусідніх парафій.

Під час проповіді владика Михаїл закликав присутніх дорожити християнською вірою, яку нам передав мученик Партеній. «Ми святкуємо покровителя нашого міста Жовкви святого мученика Пратенія, який на початках християнства засвідчив свою віру, щоби усі покоління мали приклад як бути готовим на зустріч з Христом, як бути готовим в житті свідчити свою віру. І ми цю віру з перших віків християнства приймаємо в особі мученика Партенія. Цією вірою ми не тільки спасаємося для вічності, але вона помагає нам жити на землі. Вона дає нам впевненості, запевнення Божої сили і його любові для того, щоб ми могли почувати себе в царстві його любові», – наголосив архипастир.

Перед «Символом Віри» о. Веніамин Чернега, настоятель храму, з нагоди завершення Року віри у парафії, провів Чин відновлення хресних обітів.

Завершилася спільна молитва співом «величання» перед мощами святого, які були виставлені для почитання посеред храму. Відтак усі бажаючі могли приклонитися і помолитися перед саркофагом мученика Партенія.

Прес-служба єпархії

Довідка
Святий мученик Партеній жив у ІІІ столітті. За життя був римським воїном, проте через віру у Христа загинув мученицькою смертю. Його мощі понад тисячоліття зберігалися у римських катакомбах, згодом – у Відні. А 1784 року цісар Йосиф І дозволив перевезти святиню до Жовкви. З того часу мученик став покровителем цього міста.
Нині мощі святого зберігаються у місцевому храмі Пресвятого Серця Христового при монастирі отців-василіян.