У жовтні відбудеться канонізація батьків св. Терези з Лізьє
  • Чтв, 05/03/2015 - 20:48

Канонізація батьків св. Терези з Лізьє відбудеться в жовтні й збігатиметься з Зібранням Синоду Єпископів на тему сім'ї. Про це розповів префект Конгрегації з канонізації святих, кардинал Анджело Амато. – Святими є не тільки священики і монахині, але також миряни, – сказав італійський кардинал під час зустрічі, яку організувала Ватиканська книгарня видавництва, під назвою «Для чого служать святі?».

Беатифіковані 2008 року Марі-Зелі та Луї Мартен мали дев'ять дітей. Вижили тільки п'ять дочок, з яких усі стали монахинями, серед них і Тереза (кармелітка, канонізована 1925 року) і Леонія (с. Франциска Тереза, візитка, беатифікація якої розпочалася у Франції в січні цього року).

Луї Жозеф Станіслас (Louis Joseph Stanislas) Мартен (22.08.1823 – 29.07.1894) народився у Бордо. Марі-Зелі (Zélie Marie) з дому Герен (23.11.1831 – 28.08.1877) походила з Ганделена, біля Алансона.

Луї був сином капітана французького війська. Якийсь час він жив у Парижі, але незабаром повернувся до батьків, які жили в Алансоні, де він відкрив годинниково-ювелірний заклад. Працю поєднував з духовними вправами і доброчинною діяльністю. 13 липня 1858 р. він одружився із Зелі Герен, яку зустрів за три місяці до цього. Вона пізніше сказала, що коли вперше зустріла його на вулиці, то почула внутрішній голос: «Це той, кого я приготував для тебе».

Зелі була підприємницькою особою і вже у віці 20 років створила власне  підприємство. Вона також, як і її чоловік,  разом з ним поділяла професійну роботу з глибоким внутрішнім життям і побожністю, а також проявляючи милосердя до нужденних.

У 1860-1873 роках у подружжя народилися дев'ятеро дітей, з яких наймолодшою була та, яка найбільше прославила сім'ю – св. Тереза від Дитятка Ісуса. На жаль, четверо дітей, серед них двоє хлопчиків, померли в дуже молодому віці. Ті, хто вижили, п’ятеро дочок, стали монахинями і дожили, окрім св. Терези, до старості (двоє померли у віці майже 90 років).

Великим джерелом знань про повсякденне життя подружжя, а ще більше про їхні почуття, релігійність та духовне життя, є листи. Збереглося 218 листів Зелі до чоловіка і 16 Луї до неї. Тереза, пізніше велика свята, покровителька місій і доктор Церкви, написала про своїх батьків, що вони були «більш гідними неба, ніж землі».

Беатифікаційний процес подружжя Мартенів відбувався в 1957-60 роках в єпархіях Байо-Лізьє і Се, а потім у Римі. У 1994 році Папа Іван Павло II затвердив їхні героїчні чесноти, а 2008 року Бенедикт XVI дозволив піднесення подружжя до прослави на вівтарях після визнання чуда за їхнім заступництвом – оздоровлення з важкої хвороби легень італійського хлопця П'єтро Монці.

Луї і Зелі Мартен є другим подружжям, яке беатифікувала Церкви в наш час. Першими були Луїджі та Марія Бельтраме Куаттроккі, яких Іван Павло II проголосив блаженними 2001 року.