У зустрічі з Христом перед усіма відкривається шлях звільнення й спасіння
  • Срд, 31/08/2016 - 18:19

Основою катехизи Святішого Отця під час загальної аудієнції в середу 31 серпня 2016 року став уривок з 9 розділу Євангелії від святого Матея, що розповідає про чудесне оздоровлення кровоточивої жінки. Слова Папи на площі святого Петра у Ватикані вислухало коло двадцяти тисяч паломників з усіх закутин світу.

В Євангелії від святого апостола Матея читаємо:

«І от одна жінка, що дванад­цять років незду­жала на кровотечу, при­ступила ззаду й дотор­кнулась до краю його оде­жі. Казала бо сама до себе: «Як тільки доторк­нуся до краю його одежі, видужаю». Ісус же, обернувшись, побачив її і каже: «Ба­дьорися, дочко! Віра твоя спасла те­бе». І видужала жінка від тієї ж го­­­дини» (Мт 9,20-22).

Його Святість зауважив, що страждання тієї жінки мало як фізичний, так і духовний вимір, адже з приводу своєї хвороби вона була виключена від звичайних стосунків з людьми. Жінка відчувала, що тільки Ісус може її визволити від хвороби й спасти. У цьому контексті Святіший Отець рішуче заперечив образливе ставлення до жінок, яке порушувало їхню непорушну гідність. Він зазначив, що Євангеліє наново відновлює істину щодо цього і веде до визволяючої перспективи.

Всі, також і християнські громади, повинні остерігатись упередженого ставлення до жінок, яке завдає шкоди її недоторкальній гідності. З цієї точки зору Євангеліє привертає істину і провадить до спасенної перспективи. Ісус захоплювався вірою цієї жінки, яку всі уникали та перемінив її надію в спасіння. Нам не відоме ім’я цієї жінки, але тих декілька рядків, за допомогою яких у  святій Євангелії описана її зустріч з Ісусом, накреслюють шлях віри, що веде до її привернення та гідності кожної людської особи.

«У зустрічі з Христом перед кожною людиною, в кожному місці та  кожній епосі відкривається шлях звільнення й спасіння», – наголосив Папа.

Коментуючи жест жінки, яка доторкнулася до Ісусового одягу, Його Святість зазначив, що Ісус побачив її і обдарував поглядом милосердя й ніжності. «Він знає, що сталося, і прагне особистої зустрічі з нею, прагне того, чого вона сама бажає в своєму серці. Це означає, що Ісус не тільки прийняв цю жінку, але й визнав, що вона гідна цієї зустрічі, і то настільки, що звертає на неї свою увагу та промовляє до неї».

Одночасно, Папа підкреслив, що визволення, яке дає Ісус, є цілісним, тобто, таким, який відновлює життя жінки, провадячи її в сферу Божої любові, і, одночасно, привертає їй повну гідність. Джерелом спасіння не є те, що жінка доторкнулась до Його одягу, але Ісусові слова, прийняті з вірою, здатні утішити, зцілити та привернути стосунки з Богом та Божим людом.

«Сьогодні до всіх нас, що є грішниками,  – наголосив Святіший Отець, – незалежно від того, чи ми є малими, чи великими грішниками, – а всі ми є ними, – кожному із нас Господь каже: «Сміливіше! Прийди! Для мене ти не є відкиненим чи відкиненою! Сміливіше, доню! Ти – син, ти – доня! Це хвилина благодаті, хвилина прощення і включення в життя Христа та в життя Церкви! Це хвилина милосердя! Я тобі прощаю й беру тебе в обійми! Таким є Боже милосердя! Ми повинні мати мужність і йти до Нього, просити прощення за свої гріхи та прямувати вперед! Сміливо, так, як ця жінка»!

«Ісус – це єдине джерело благословення, з якого випливає спасіння для всіх людей, а віра має фундаментальну цінність для прийняття спасіння. Своєю поставою, повною милосердя, Ісус ще раз показує Церкві шлях, яким треба прямувати, щоб вийти назустріч кожній людина, щоб усі могли бути зціленими тілом і духом, наново отримуючи гідність Божих дітей», – сказав на закінчення аудієнції Папи Франциск.

 Вітаючи присутніх на загальній аудієнції, Святіший Отець окремо звернувся до вірних Близького Сходу, зокрема до тих, що прибули з Іраку, Йорданії та інших близькосхідних країн, наголошуючи, що Ісус запевнює, що коли зникає людська надія і все здається неможливим, сонце божественної надії підіймається для тих, які, незважаючи на темряву випробування, зберігають запаленим полум’я своєї віри.