Учасники спецкурсу місійного служіння дізналися про специфіку праці морського і військового капелана
  • Нед, 29/06/2014 - 00:21

Учасники спецкурсу місійного служіння ПМВ УГКЦ, що триває у Дрогобицькій духовній семінарії, дізналися про специфіку праці морського і військового капелана.

Так, військовий капелан Самбірсько-Дрогобицької єпархії о. Тарас Коцюба розповів семінаристам про своє душпастирство на Південному Сході України, де сьогодні тривають військові дії. “Там триває справжня війна, там гинуть люди. І присутність священика - це є великий дар для них”, - зазначив о. Тарас.

У зоні військового конфлікту о. Тарас Коцюба служить Святу Літургію, сповідає охочих військовослужбовців та провадить з ними духовні розмови у вільний від служби час.

Він відзначив, що військовослужбовці в зоні АТО є представниками різних конфесій. І наголосив, що військовий капелан повинен бути людиною емоційно врівноваженою, релігійно толерантною і бажано - з військовим досвідом. Отець Тарас також розповів, що зазвичай священик завжди перебуває поряд з військовими і пересувається разом з ними в танку або на танку.

“Капелан має бути перш за все батьком, який зможе похвалити і посварити, переживати, але не показувати цього”, - сказав військовий священик.  

Директор “Морського Апостоляту” о. Олександр Cмеречинський розповів учасникам спецкурсу про особливості душпастирювання морського капелана. Він зазначив, що незважаючи на відсутність власного флоту, українці є четвертою морською нацією у світі і першою морською нацією в Європі. Загалом - близько 115 тисяч моряків.

О. Олександр зазначив, що наразі в Одесі сформована група волонтерів, що надають посильну допомогу всім морякам, які її потребують, незалежно від конфесії.

“Це частково і соціальне служіння. Наша мета – допомогти моряками. До Одеси заходять кораблі. І всі від цих моряків щось хочуть. А ми до них приходимо запитуємо: чи щось вам треба? Ми готові допомогти”, - сказав директор “Морського Апостоляту”.

Отець Олександр Cмеречинський також відзначив, що “Морський Апостолят” важко переживає окупацію Криму. “Останній рік було зроблено дуже багато, щоби налагодити співпрацю з моряками у Керчі і Ялті. І тепер це все зупинилося”, - поінформував священик.

Інфо-центр ПМВ