Учасники Зустрічі східних католицьких ієрархів Європи відвідали собор Святої Софії в Римі
  • Птн, 13/09/2019 - 15:05

На завершення першого робочого дня учасники Зустрічі східних католицьких ієрархів Європи, яка проходить у Римі 12-14 вересня, відвідали прокатедральний собор Святої Софії в Римі.

Візит відбувся на запрошення Блаженнішого Святослава, Глави й Отця УГКЦ, з нагоди ювілейних святкувань 50-річчя освячення храму.

О 19:00 східні католицькі ієрархи разом з організаторами Зустрічі, душпастирями храму та семінаристами молилися Велику вечірню з нагоди празника Положення чесного пояса Пресвятої владичиці нашої Богородиці. Богослужіння очолив о. Любомир Филипчак у співслужінні з протодияконом Назарієм Ярунівим, супроводжували співом моління семінаристи Української папської колегії святого Йосафата.

Після завершення богослужіння Глава УГКЦ привітав гостей і розповів про історичну місію собору Святої Софії в Римі. “Цей храм, за задумом мого попередника патріарха Йосифа Сліпого, став місцем собирання в розсіянні сущих. Цими днями ми святкуємо ювілей 50-річчя освячення цього собору і дякуємо Богові за те, що неначе мозаїку збирав воєдино розсіянні по всьому світі синів і дочок українського народу”. Блаженніший Святослав висловив подяку кардиналу Баняско, президентові Ради Єпископських Конференцій Європи, за його увагу до Східних Католицьких Церков та подарував пам'ятну таріль із мозаїчним зображенням Христа-пантократора в куполі собору. Від товариства “Свята Софія” всі учасники Зустрічі отримали пам’ятні гаджети на згадку про ювілейні святкування собору Святої Софії.

Додамо, що Зустріч східних католицьких єпископів у Римі проходить з ініціативи Глави УГКЦ під патронатом Ради Єпископських Конференцій Європи. Першого дня робочих засідань гостем Зустрічі був кардинал Паролін, Держсекретар Святого Престолу. Доповідь про екуменічну місію Східних Церков виголосив кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков, а кардинал Курт Кох, президент Папської ради сприяння єдності християн, говорив про моделі для відновлення церковної єдності.