Участь «Caritas Internationalis» в протидії поширення ВІЛ
  • Суб, 19/07/2014 - 12:52

Від 20 до 25 липня 2014 року в місті Мельбурні в південно-східній Австралії, відбудеться 20-та всесвітня конференція на тему СНІДу. Цій міжнародній зустрічі передуватимуть дві підготовчі, що пройдуть одна на міжрелігійній площині, а інша – в католицькому середовищі, за участю релігійних організацій, які задіяні у праці з хворими та у сфері запобігання поширення вірусу ВІЛ. Кожних два роки міжнародна допомогова організація «Caritas Internationalis», у співпраці з іншими релігійними організаціями, ініціює ці підготовчі зустрічі, з метою створити особам, що задіяні у праці з вілінфіковамими та у ділянці запобігання поширенню цього вірусу, відповідне середовище для обміну досвідом та поділу думками та напрацюваннями.

Цього року у підготовчих працях, які розпочнуться завтра, 18 липня, братиме участь о. Роберт Вітілло, спеціальний представник з питань СНІДу при організації «Caritas Internationalis». В інтерв’ю для Радіо Ватикану він, серед іншого, розповів про те, що під патронатом локальних «Caritas» здійснюються багато програм у ділянці боротьби із СНІДом. О. Роберт Вітілло, зокрема, наголосив на потребі належного морального виховання, вказуючи на те, що поширення та реклама використання презервативу не є надійним запобіжним засобом від СНІДУ, у чому мали нагоду переконатися багато урядів та медиків. Він також пригадав, що за допомогою місцевий Церков, «Caritas» реалізує різні програми виховання, зокрема, для молоді, щоб допомогти їм будувати здорові та зрілі міжособові стосунки, у яких молоді люди усвідомлювали б важливість початку статевого життя лише у подружжі.

О. Роберт працює у цій ділянці вже понад 25 років. Як він пригадав, на початку своєї місії, коли він у розмові з експертами у відповідній галузі медицини говорив про подружню вірність, як запоруку здоров’я подругів, то йому відповідали, що це твердження не є науково обґрунтованим. Однак, він завжди наполягав на тому, що подружня вірність є дуже добре науково обґрунтованою, адже коли чоловік та жінка зберігають подружню вірність, то немає можливості передачі вірусу. Під час останньої зустрічі урядового комітету Організації Об’єднаних Націй щодо СНІДу, що відбулась на початку липня, африканські уряди заявили про необхідність супроводжувати молодь у культурному та релігійному розвитку, а також про те, щоб не заохочувати юнаків та дівчат до незрілого статевого життя. В деяких африканських країнах, де є відчутною проблема СНІДу, успішно втілюються у життя відповідні програми статевого виховання.