«Участь у Соборі – це час, посвячений Богові», – Блаженніший Святослав під час відкриття V сесії Собору Київської архиєпархії УГКЦ
  • Нед, 09/02/2020 - 14:50

«Сьогодні ви прибули до Києва, до серця нашої архиєпархії, нашої Церкви. Час цієї суботи ви готові віддати Богові, бо участь у Соборі – це час, посвячений Богові», – про це у своєму слові під час V сесії Собору Київської архиєпархії сказав Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.

У  своєму вступному слові Глава УГКЦ розповів, що в історії Церкви було багато подібних соборів. Делегати тих соборів часто робили одні й ті ж помилки. Тому спершу Блаженніший зазначив, що хоче застерегти від цих помилок учасників V сесії Собору Київської архиєпархії.

Відтак присутні почули запитання від Предстоятеля УГКЦ: «Що ж означає бути делегатом Собору?»

Глава Церкви зазначив: «Ви, тут присутні, скеровані Церквою і представляєте свої спільноти та громади. Кожен делегат є голосом не особистим, а голосом своєї парафії, монастиря чи спільноти, яка вас уповноважила. Тут ви говорите не від власного імені, але ви є голосом своєї спільноти. Собор – це не час, коли ми скаржимося на свої проблеми. Собор – це не час, щоб висловити всі свої питання до єпископа чи церковного уряду, що накопичилися за довший період у громадах. Тут кожен старається подбати про розвиток цілої архиєпархії, що займає п’ять областей Центральної України. Майте відвагу побачити, якою повинна бути ваша єпархія через 10 років. Намалюйте перспективу розвитку цього майбутнього», – наголосив Блаженніший Святослав.

Відтак Глава УГКЦ заохотив вірних, аби вони, повернувшись до своєї спільноти, розказати про те, що відбувалося на цьому Соборі, та про що тут розмовляли: «Ви маєте бути посередниками цієї новини, щоб усі спільноти йшли в ногу, не випереджаючи інших і не відстаючи від них, рухалися в ному напрямку. На вас лежить відповідальність зворотного зв’язку, інформування про резолюції та завдання цього Собору. Діліться мрією про нашу Церкву, якою бачитимете її за 10 років на цих теренах. Цим маєте поділитися, повернувшись в громади».

Блаженніший Святослав наголосив, що тема цього Собору готує Київську архиєпархію до Патріаршого Собору, який проходитиме наприкінці серпня у Львові. Глава Церкви зазначив, що без Соборів єпархіального рівня не можливо провести Собор патріаршого значення: «Ваші міркування та мрії про Церкву і майбутнє, треба передати на загальноцерковний рівень», – наголосив Глава Церкви.

Відтак він розповів про запропоновані теми, над якими думає ціла Церква в усьому світі, питання, на які Церква хоче знайти відповіді: де ми є? якими ми є? як нам бути разом?

«Як подолати самоізоляцію та відокремлення? Наші люди присутні в кожному місті та містечку: як знайти шлях зустрічі, алгоритм бути разом? Як бути разом у парафії? Як збиратися в масштабах нашої архиєпархії? Як нам будувати глобальну єдність нашої Церкви у світі? Асиміляція є бідою усіх релігій і всіх Церков. Секуляризм дуже пов’язаний з тим, що люди сьогодні не вміють збиратися в ім’я певних ідеалів і цінностей», – наголосив Предстоятель УГКЦ.

За його словами, відповідь на ці питання варто шукати в такому ключі: думати глобально, але діяти локально. Відповіді потрібно давати на основі місцевого досвіду, на основі парафіяльного душпастирства: «Наші потреби завжди більші від наших засобів та ресурсів. Коли ми вірно розставимо пріоритети, правильно скеруємо навіть невеликі наші ресурси на найосновніше, тоді ми будемо здатні щось будувати. Стратегічне мислення мусить бути присутнім у тих резолюціях, які ви сьогодні зробите на завершення нинішнього Собору. Ці резолюції вплинуть на душпастирський план Київської архиєпархії на наступні 10 років», – сказав Верховний Архиєпископ.

На завершення Глава Церкви побажав усім Божого благословення, щоб учасники Собору могли реально виконати завдання, які поставлені перед ними