Учений довів факт існування 53-х осіб, що згадуються в Старому Завіті
  • Втр, 12/09/2017 - 11:41

Доцент університету Пердью Лоуренс Микитюк, який спеціалізується на історії юдаїзму, почав свої дослідження в 1990-х роках. Він почав аналізувати матеріали археологічних експедицій в пошуках свідчень про історичних осіб, згаданих в Біблії. Про це повідомляє Christian News.

«У той час як одні вчені, кладучи руку на Біблію і приносячи на ній присягу, вірять в саму Біблію, інші, вчені-ревізіоністи, відкидають її історичність, заявляючи, що це -"літературний твір". Я шукаю конкретні, об'єктивні докази поза Біблією, які допомогли б створити прецедент», - цитує видання заяву вченого, поширену в недавньому прес-релізі університету.

Л. Микитюк вважає, що підтвердити історичність тієї чи іншої біблійної особистості можливо тільки у випадку, якщо три ідентифікуючі ознаки - ім'я людини, ім'я її батька і звання (сан або посада) - збігаються з позабіблійними історичними джерелами, наприклад, містяться в стародавніх писемних пам'ятках .

«Іноді триступеневий процес верифікації не потрібний. Це відбувається в тих випадках, коли ми знаємо, що особистість, про яку згадується в стародавніх пам'ятках, і особистість, про яку говорить Біблія, пов'язані з одиничною подією або обставиною», - пояснив дослідник.

Як приклад він навів особистість Ахава, царя Ізраїльського царства в 873-852 роках до Р. Х. Відомо, що він був учасником знаменитої битви при Каркарі (853 р. До Р.Х.), про яку згадують ассірійські літописи.

«Його ассірійський ворог писав про "Ахава ізраїльтянина", одного з царів, з якими він боровся в цій битві. Тому Ахав, цар Ізраїлю, про якого йдеться в Біблії, і Ахав, цар ізраїльтянин в битві при Каркарі, згаданий в ассирійській пам'ятці, - це один і той же чоловік», - зазначив американський історик.

В результаті кропіткого аналізу джерел в 2014 році Л. Микитюк заявив про існування документальних підтверджень історичного існування 50-ти старозавітних персоналій. На початку 2017 року він додав до цього списку ще три історичні особистості. Таким чином, загальна кількість осіб, факт існування яких підтверджується документально, склало 53 людини.

«[Ці особистості], згадані в Біблії, були ідентифіковані за археологічними записами», - зазначив Л. Микитюк в своїй доповіді, яка була опублікована в журналі Biblical Archaeology Review ( «Біблійний археологічний огляд»). - Їх імена з'являються в письмових джерелах, що належать до періоду, описаного в Біблії, і в більшості випадків - в час зовсім близький до часу життя ідентифікованої людини».

Список персоналій, складений Л. Микитюком, включає єгипетських фараонів, царів країн, що є сусідами з Ізраїлем, державних діячів ассірійської, вавилонської і перської імперій, кілька відомих ізраїльських царів, включаючи Ахава, Єгу, Давида, Єзекію і Манасію.

Хоча Л. Микитюк визнає, що документальне підтвердження факту існування тієї чи іншої історичної особистості не доводить всього, що написано в Біблії про цю людину, він вважає, що результати його дослідження мають позитивне значення.

«Якщо у вас є ім'я людини, ім'я її батька, а також посада або титул, це ще не підтверджує, що вона зробила певні [описані в Біблії] речі. Але іноді ці дані можуть свідчити про те, що ці люди могли зробити ті вчинки, які згадуються в Писанні, - заявив він. - Найчастіше ви не можете просунутися далі цих припущень. Проте, збереглися більш розлогі письмові джерела, що походять з країн, розташованих по сусідству з древнім Ізраїлем. У них також згадуються люди і події Старого Завіту, просто вони описуються під іншим кутом зору».

«Ці дані свідчать про те, що для того, щоб зрозуміти і прийняти багато з того, про що говорить Біблія, не обов'язково мати релігійну віру, - наводить видання слова американського дослідника. - Це свідчить про те, що навіть на основі небіблійних джерел Письмо має значний ступінь історичної достовірності».

В цілому в Старому Завіті згадується кілька сотень персонажів, яких можна зарахувати до дійових осіб Біблії. Найважливіших біблійних персонажів Старого Завіту - близько сотні. Всього в Біблії (в Старому і Новому Завітах) згадується близько 2800 імен. При цьому не всіх їх можна вважати іменами біблійних персонажів, багато з даних біблійних імен просто згадуються в зв'язку з якоюсь подією.