Уганда: міжрелігійна рада відмовилася від пожертвувань з боку політиків
  • Пон, 24/08/2015 - 20:04

Міжрелігійна рада Уганди (МРСУ) вирішила надалі не приймати від політиків пожертвувань на церкви і мечеті. Цей крок, вважають у Раді, допоможе уникнути підкупу виборців в ході загальних виборів 2016 року, а також вберегти християнські і мусульманські молитовні будинки від будь якої  політичної діяльності.

Вибори глави угандійської держави призначені на 15 січня майбутнього року. Таким чином, вже зараз в країні починається передвиборча кампанія.

На початку серпня генеральний секретар МРСУ Джошуа Кітакуле закликав лідерів усіх релігійних громад Уганди призупинити збори грошей в церквах і мечетях напередодні виборів. Кітакуле озвучив свою пропозицію в ході форуму по миру і стабільності, на якому були присутні близько 400 релігійних лідерів.

Зі свого боку Джон Бептіст Одама, католицький архиєпископ міста Гулу, закликав релігійних лідерів заборонити політикам проводити передвиборчі збори в молитовних будинках.

Газета «The Observer» нагадує, що в Уганді релігійні організації живуть, в основному, на пожертвування. Крім регулярних пожертвувань з боку членів громад вони нерідко отримують «подарунки» в ході виборчих кампаній. Демонструючи свою «щедрість», кандидати на ту чи іншу посаду намагаються заручитися голосами віруючих. Однак з точки зору багатьох угандійців, йдеться про банальний підкуп виборців.

За словами лідера церкви «Нове народження» Ссервадди, в ході майбутньої передвиборної кампанії «жодному кандидату від жодної політичної партії - на будь-якому рівні - не буде дозволено робити пожертвування на церкви або мечеті або брати участь у зборі грошей». Якщо глава якоїсь релігійної громади поступить всупереч рішенню МРСУ, він буде викликаний для пояснень в дисциплінарний комітет Ради.

Цей захід приймається для того, пояснив Ссеревадда, щоб лідери громад не змогли опинитися під впливом багатих політиків і не відвернулися від тих, хто не настільки багатий.