Уганда: вшанування мучеників для поглиблення Євагелія
  • Чтв, 19/01/2017 - 13:06

«Стійкі у вірі, якої ви навчилися» (Кол., 2,7), – ці слова з Послання святого Павла до Колосян стали темою наступного «Дня угандійських мучеників», який Церква Уганди відзначає кожного року 3 червня. Відповідальний за організацію цьогорічного заходу д-р Емануель Кііза Аліба підкреслив, що ця тема вимагає від вірних сильного свідчення Христа як на особистому рівні, так і у сфері праці, а також в усіх місцях, де вони перебувають.

Цьогорічний «День мучеників» має особливе значення для дієцезії Гоїми, яка в 2016 році відзначала сторіччя євангелізації, а цього року святкуватиме 52-річчя свого заснування. «Ми зросли у вірі, – підкреслив пан Аліба, – тепер ми повинні поглибити Євангеліє».

Уганда має 45 мучеників, серед них є католики і англіканці. Карло Лаванґа, найвідоміший серед перших мучеників, загинув разом із своїми побратимами у 80-ті роки XIX століття. Папа Павло VI проголосив їх святими у 1964 році.

З нагоди «Дня мучеників» 3 червня 2017 року відбудеться святкове Богослуження в санктуарії міста Намуґонґо, де 2015 року Папа Франциск, під час своєї апостольської подорожі до Африки, сказав, що життя мучеників «до сьогодні свідчить про перетворюючу силу Христового Євангелія». Святіший Отець тоді підкреслив, що ми гідно вшановуємо спадок мучеників у тому випадку, коли «передаємо їхнє свідчення Христа в наших домівках, нашим сусідам, на місці праці і в суспільстві, як у своїх країнах, так і в найвіддаленіших куточках світу».