УГКЦ готується до вшанування кількох ювілейних дат
  • Пон, 11/11/2013 - 17:21

З 23-27 листопада на офіційному рівні УГКЦ буде відзначати декілька ювілейних дат: 80-річчя Голодомору в Україні 1932-1933рр., 50-ліття перенесення мощів священномученика Йосафата Кунцевича до базиліки св. Петра у Ватикані, закриття Року віри в Католицькій Церкві та 50-ліття заснування Українського католицького університету. Поруч із цими подіями відбудеться третє щорічне вручення Відзнаки імені блаженного священномученика Омеляна Ковча. Події проходитимуть у Римі за участю Синоду єпископів УГКЦ на чолі з Блаженнішим Святославом (Шевчуком). 

23 листопада о 16:00, у день вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр., у соборі Святої Софії в Римі (viadiBoccea, 478) відбудеться Архієрейська Літургія та Панахида, яку очолить Блаженніший Святослав (Шевчук) у співслужінні єпископів Синоду УГКЦ. Після Літургії відбудеться запалення Свічки пам’яті за жертв Голодомору в Україні. На молінні очікується участь української спільноти Італії, представників дипломатичного корпусу та різних громадських організацій.

На наступний день ієрархи та паломники з України візьмуть участь в заходах у Ватикані з нагоди закриття Року віри, який було проголошено у Католицькій Церкві у жовтні минулого року. З цієї нагоди о 10:30 на площі перед собором Святого Петра буде відслужена Літургія, яку очолить Папа Франциск, після чого відбудеться спільна молитва Ангел Господній.

Центральною подією перебування ієрархії УГКЦ в Римі буде вшанування ювілею 50-річчя перенесення мощів Священномученика Йосафата Кунцевича до собору св. Петра у Ватикані. 25 листопада о 09:00 на кафедральному престолі базиліки буде відслужено Архієрейську Літургію, після чого вірні урочисто пройдуть до гробу Святого Йосафата, що знаходиться під престолом Святого Василія Великого, для поклоніння мощам українського мученика за єдність Церкви. 

На наступний день, 26 листопада, відбудеться третя щорічна церемонія вручення Відзнаки імені священномученика Омеляна Ковча, спільна молитва та передання його реліквій для базиліки св. Вартоломея в Римі. Захід розпочнеться о. 17.30 в базиліці св. Вартоломея (PiazzadiS. Bartolomeoall’Isola, 22).  Додамо, що Відзнаку імені Омеляна Ковча вручають щорічно за значний внесок у розвиток екуменічного діалогу, діалогу культур і народів, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності й гуманізму.

У середу, 27 листопада, розпочнуться урочистості з нагоди святкування 50-ліття заснування Українського католицького університету (УКУ). Відкриття урочистої Академії відбудеться о 16:00 в приміщенні Інституту імені св. Климента Папи (viadiBoccea, 478). Привітальне слово виголосить Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. З цієї нагоди також відбудеться вручення почесних докторатів УКУ. На заходах очікується присутність Сенату УКУ, друзів та доброчинців вишу, ректорів Папських університетів та представників різних ватиканських декастерій.

Програма заходів

Прес-служба Оргкомітету

Джерело: http://www.chiesaucraina.it/