«УГКЦ повинна готувати медичних капеланів до якісного душпастирства в медичних закладах», – о. Руслан П’яста
  • Срд, 25/03/2015 - 15:37

Людське життя нині має умовну цінність. З одного боку, демократичний світ веде боротьбу за щораз нові права людини, а з іншого – ті самі права як, наприклад, ненародженої дитини, вмираючої, соціально неадаптованої – порушує. Ці питання не можуть залишатися поза увагою Церкви.

Сказав голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я о.  Руслан П’яста під час конференції для медичних капеланів УГКЦ «Розвиток медичного капеланства у богословській думці та душпастирській практиці УГКЦ. Сучасний стан та перспективи розвитку», що відбулася 24 березня 2015 року в стінах Філософсько-богословського факультету УКУ у Львові.

На думку священика, УГКЦ повинна підготувати медичних капеланів до якісного душпастирства в медичних закладах, для того, щоб «вони могли адекватно та послідовно представити навчання Церкви відносно біотичних викликів». Душпастир переконаний, що капелан повинен стати першою особою із якою можна радитися і консультуватися в цій ділянці: «Нажаль в Україні священик-капелан відсутній на лікарських засіданнях, на яких розглядаються такі питання».

«Медицина і теологія пов’язані між собою тим, що «працюють для життя». У центрі їх уваги має бути людська особа, до того ж не лише пацієнт, а й лікар, медперсонал, науковці-медики», - сказав священик.

Додамо, що цьогоріч Комісія відзначає 10 років свого існування. За цей час вдалося створити 12 Комісій у справах душпастирства охорони здоров’я в кожній єпархії та екзархаті УГКЦ. Сьогодні в УГКЦ душпастирює 123 медичних капелани. До того ж, цього року Комісія розпочала Міжнародну освітню програму для мед капеланів – душпастирську клінічну освіту (ДКО), яка розрахована на два роки навчання.