«УГКЦ старається бути тією Церквою, яка займається промоцією справжнього патріотизму», - Блаженніший Святослав
  • Пон, 26/11/2018 - 09:55

У суботу, 24 листопада 2018 року, у Києві, у Патріаршій резиденції на території Патріаршого центру УГКЦ, відбулася зустріч Блаженнішого Святослава з представниками уряду Аргентинської Республіки, Посольства в Україні та української діаспори з Аргентини. Голодомор, суспільно-політична ситуація, ідея патріотизму — основні теми обговорення під час зустрічі.

Від аргентинської сторони були: Клаудіо Аврух, Державний секретар з прав людини Аргентинської Республіки, Мартін Кастро, заступник посла Аргентинської Республіки в Україні, Педро Лилик, голова Центральної української репрезентації в Аргентині, Олег Яхно, виконавчий директор Українсько-Аргентинської палати торгівлі і промислу, та Леся Мілютенко, представник Відділу політики та зв'язків з органами місцевої влади.

За словами Отця і Глави УГКЦ, під час зустрічі сторони обговорити тему Голодомору: що саме означає в Україні ця трагедія, а також те, як ця тема висвітлюється в Аргентині. “Я згадав, що свого часу в окремих провінціях Аргентини рішенням місцевої влади було впроваджено тему Голодомору в навчальні плани всіх шкіл. І я, тоді єпископ УГКЦ в Аргентині, урочисто вручав матеріали, які ми підготували іспанською мовою, для вивчення Голодомору в середніх школах”, - розповів Глава УГКЦ.

Під час зустрічі також було констатовано, що на державному рівні Аргентина є однією з країн, які поки що не визнали Голодомору геноцидом. “Мені наші співрозмовники сказали, що це процес, який буде продовжуватися... Тема визнання геноцидів є важливою, щоб запобігти повторенню таких трагедій в майбутньому”, - підкреслив Предстоятель.

Також сторони обговорили сучасні суспільно-політичні обставини в Аргентині та Україні. Учасники зустрічі говорили про фундаментальні теми соціальної справедливості, пошани до гідності людської особи і до спільного блага.

Окрім цього, сторони бесідували про різні тенденції, які зараз становлять небезпеку для суспільно-політичного життя країн, зокрема популізм, який є надзвичайно небезпечним для українського та аргентинського суспільств, адже наступного року в Україні відбудуться президентські та парламентські вибори.

На зустрічі також обговорювали ідею справжнього патріотизму. “Ми бачимо, що в Європі піднімаються крайні праві рухи, які, де-факто, спровоковані і навіть підтримувані країною, яка тепер атакує Україну. У нашому суспільному дискурсі УГКЦ старається справді бути тією Церквою, яка займається промоцією справжнього патріотизму як здатності любити свою Батьківщину і як здатності до самопожертви для її блага. Тому такий патріотизм не має нічого спільного з ненавистю до інших народів. Патріотизм поділяє цінності свободи незалежно від релігії, нації чи походження”, - зауважив Блаженніший Святослав