УГКЦ та РКЦ закликають вірних до молитви і посту за мир в Україні
  • Нед, 01/02/2015 - 23:22

30 січня 2015 р., у Львові, під час урочистого виставлення для привселюдного вшанування Нерукотворного образа ГНІХ,  який на два тижні привезено з Ватикану, де він постійно зберігається і виставляється тільки при особливих урочистостях, Глава УГКЦ  Блаженніший Святослав Шевчук закликав вірних  до безперервної молитви за українське військо, за призовників, їхніх батьків, за тих, хто постраждав, за поранених, за тих, хто потрапив у полон та за  мешканців Сходу, які гинуть від холоду та голоду. З таким проханням до нього та до владик Синоду звертаються українські воїни. Він пригадав про заклик до безперервної молитви й посту по єпархіях та екзархатах УГКЦ, зокрема наголошуючи, щоб пам’ятати про молитву кожного вечора о 21-ій годині. «Розділіть добу, яка має 24 години, на частини і молімося безперервно», – підкреслив Глава УГКЦ.

Від 2 лютого минулого, 2014 року, Синод єпископів УГКЦ доручив проводити у храмах, монастирях та семінаріях безперервну цілодобову молитву, відповідно до порядку, визначеного отцями-парохами та настоятелями; закликав усіх вірних та людей доброї волі, кожного дня о 21:00 єднатися у спільній молитві за Україну; заохотив вірних також до приватних молитов за Україну; оголосив безперервний суворий піст в єпархіях та екзархатах УГКЦ. А 7 червня 2014 року Божого Блаженніший Святослав від імені Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ звернувся із закликом продовжити цей безперервний піст і молитву за мир та краще майбутнє України, за попередніми вказівками.

Спільнота святого Еґідія організувала молитовний захід за мир в Україні та у світі, який буде проведений у неділю 1 лютого у Гарнізонному храмі свв. Петра і Павла у Львові. Молитва розпочнеться о 19:00  місцевого часу.

Також і римо-католицькі єпископи закликають до молитви і посту в намірі миру та за жертви війни на сході України. Про це від імені Єпископату РКЦ в Україні написав у зверненні Архиєпископ Мечислав Мокшицький, митрополит Львівський, Голова конференції римо-католицького єпископату України.

«Без неустанної молитви ми не досягнемо миру і добробуту в країні. Чи ж слова Божого Сина: «Просіть, і вам дасться; шукайте, і знайдете; стукайте, і вам відчинять. Кожний бо, хто просить, одержує; той, хто шукає, знаходить, і тому, хто стукає, відчиняють» (Лк 11,9-10) не є підказкою самого Бога, що потрібно чинити?», — йдеться у тексті комунікату.

Згадуючи велику біду, смерть, каліцтво не лише військових, але й мирного населення, єпископи просять щоденно на завершення Святої Меси, перед благословенням, співати Суплікації, а в неділю і свята чинити це перед виставленими Пресвятими Дарами у поєднанні з Коронкою до Божого Милосердя.

«2 лютого римо-католики будуть посвячувати громничу свічку, яка згідно з традицією запалюється в моменти великої небезпеки і біля помираючих. Нехай ця свіча палає в домах і біля вівтарів наших святинь як знак часу. В родинах запалюймо її під час щоденної спільної молитви», – йдеться у зверненні. – Пожертвуймо також 2 лютого черговий день посту, щоб наші очі побачили  визволення від нещастя, а кожен житель України дочекався миру».