УГКЦ запропонувала допомогу постраждалим від військових дій
  • Пон, 30/03/2015 - 12:14

Про це в інтерв’ю розповів о. Тарас Милян, керівник Фундації духовного відродження Львівської архиєпархії УГКЦ.

На сьогодні, як зазначає священик, за проханням Митрополита і з його благословення, Фундація звернула особливу увагу на військових, починаючи ще з Майдану. На основі цього створилася програма «Люди для Майдану».

«Коли розпочались активні бойові дії на Сході України,  в рамках програми «Люди для Майдану» народилась програма «Люди для військових». Фундація особливу увагу звернула на лікування та реабілітацію хлопців, котрі постраждали на Майдані, чи теперішніх військових, котрі є в зоні АТО», - розповів о. Тарас.

Було налагоджено добру співпрацю з різними соціальними сферами міста Львова. «Ми тісно співпрацювали з соціальною службою міста, де соціальні працівники вивчали ситуацію, кому варто допомогти. Відтак люди приходили у Фундацію і отримували матеріальну, чи медичну допомогу», - продовжив о. Тарас.

«Була тісна співпраця з медиками, котрі надавали нам інформацію, кому потрібно допомогти. Ми мали можливість відправляти потерпілих, котрі приходили до нас, до цих медиків, особливо в часі Майдану. Терміново треба було відправляти за кордон, забезпечити фінанасами, щоб вони відчували себе там людьми і мали за що жити», - додав священик.

Чималі кошти витрачені за рік для допомоги потерпілим від військових дій. «На сьогодні, за звітністю минулого року, ми по «Люди для військових» і «Люди для Майдану» витратили до 3500 млн грн. До 25000 євро, поза 2000 доларів», - розповів о. Тарас і додав, що «це були кошти, які дали нам велику можливість допомогти хлопцям».

Поліковано понад 200 осіб активістів в часі Майдану. Зроблено понад 5000 персональних аптечок. Багато постраждалих та родин загиблих отримали фінансову допомогу розміром 3-4 тис. грн. Багато полікованих, багатьом оплачено операції. Частина хлопців пройшла реабілітацію закордоном (поїздка в монашу спільноту «Тезе»).  Одній із матерів учасника Майдану, завдяки Митрополичому паломницькому центру «Рафаїл», який надав їй суттєву знижку, Фундація оплатила собівартість омріяної поїздки.

Успіхом програми по «Майдану», на переконання о. Тараса, є те, що люди, котрі звернулись у Фундацію, отримали моральну і психологічну підтримку.

З подібним завданням було опрацьовано програму «Люди для військових». На сьогодні у цій програмі розпрацювано кілька напрямків:

Офіційно підписана угода з лічницею ім. Шептицького. «Усіх військових, котрі приходять до нас, скеровуємо до лічниці і там вони проходять курс обстеження, діагностики. Якщо є потреба - хлопці можуть пролікуватися в маніпуляційному відділенні лічниці Шептицького», - розповів о. Тарас.

Відновлено два приміщення паліативного відділення

В лічниці Шептицького відкрився психологічний, діагностичний центр, де військові можуть отримати психологічну допомогу.

Підписано угоду з медичною компанією «DS» зі знижкою 10 %. «Тепер кожен, хто потребує купівлі ліків, може отримати дисконтну картку на 10%, ми і надалі розвиваємо цю співпрацю», - повідомив керівник Фундації. За його словами, за місяць часу, за якою працює дана програма у тісній співпраці з лічницею Шептицького, є понад 10 осіб, котрі пройшли обстеження, пролікувалися. Ще 3-4 особам було покрито борги на лікування, яке військові проходили в інших клініках.

Розроблено стипендіальну програму для дітей, загиблих військових в зоні АТО. «Метою програми є «дати дітям вудочку», подбати про їхнє виховання, освіту», - говорить о. Тарас. Працівники Фундації постійно контактують з багатьма родинами загиблих та надають їм фінансову підтрику на навчання дітей, яке, на думку керіника структури, «дозволить їм далі зрости і чогось навчитися, щоб потім заробити на життя».

Розмовляла Іванна Рижан