Угорщина показує, як вийти з демографічної зими
  • Пон, 27/09/2021 - 15:23

“Папа має рацію, хвалячи пронатальну політику Угорщини. Тому що це одна з небагатьох країн, які зрозуміли економічні та соціальні наслідки демографічної зими, і водночас помітили, що є молодь, яка все ще хоче мати дітей. Угорці винагороджують це бажання, знаючи, що демографія має важливе значення для країни та її майбутнього”, – сказав очільник Федерації Католицьких Сімейних Організацій Європи в інтерв'ю Ватиканському радіо.

Під час зустрічі з журналістами наприкінці своєї останньої апостольської подорожі Франциск нагадав про трагедію, яку переживають такі країни, як Італія та Іспанія, занурюючись у демографічну кризу. Однак він зазначив, що є також такі країни, як Угорщина та Франція, котрі ефективно борються з цією проблемою, допомагаючи молодим сім’ям мати дітей.

Як наголошує Вінченцо Бассі, ці країни зрозуміли, що без дітей не буде сталого розвитку та рівноваги між поколіннями, що забезпечують стабільність пенсійної системи. Важливо, що в цих країнах підтримка сімей не носить характеру соціальної допомоги, орієнтованої на потребуючих, це усвідомлена пронатальна політика, яка винагороджує тих, хто хоче мати дітей, додає глава Європейської федерації сімей.

“Політика Угорщини та Франції не лише зосереджена на справедливому оподаткуванні сімей, а й на безпосередній допомозі держави, наприклад у вигляді надбавок на сім’ю. Вони створюють різноманітні допомоги для сімей, залежно від потреб. Прикладом цього є, зокрема, відпустки для матерів і батьків.

Однак в Угорщині особлива увага приділяється жінкам, аби вони не зазнавали дискримінації у професійній кар’єрі через своє материнство. Їх законні прагнення поважають. Унікальним рішенням у світовому масштабі є звільнення від податку на прибуток для всіх жінок, які мають щонайменше чотирьох дітей. Так держава в Угорщині висловлює вдячність цим жінкам за бажання мати дітей, які гарантують стабільне майбутнє для всього угорського суспільства”.

Вінченцо Бассі наголошує, що пронатальна політика Угорщини дає жінці реальну можливість робити вибір і дозволяє їй узгодити своє професійне та сімейне життя. В інших країнах досі побутує думка, що жінці необхідно надати право вибору не народжувати дітей. Сьогодні ситуація інша, ніж 30 років тому. Через економічні умови жінки та подружжя не можуть дозволити собі дітей, вони не мають свободи вибору. У багатьох країнах друга дитина вже є чинником, який прирікає сім’ю до бідності. Тому необхідно відновити свободу вибору жінок, щоб вони могли мати дітей, якщо хочуть цього, і щоб могли поєднувати материнство з роботою.