Угорські єпископи представили Папі життя Церкви в країні
  • Втр, 21/11/2017 - 17:46

Багатство ідентичності країн Старого Континенту, питання інтеграції та переслідування християн – це деякі з тем, які обговорювалися 20 листопада 2017 р., під час зустрічі Папи Франциска з угорськими єпископами, що в ці дні перебувають у Ватикані з нагоди візиту «ad Limina». Перед аудієнцією Святіший Отець поблагословив хрест наступного Міжнародного Євхаристійного Конгресу, що проходитиме у Будапешті від 13 до 20 вересня 2020 року.

Розповідаючи про зустріч з Папою в інтерв’ю для нашої колеги з угорської редакції, кардинал Петер Ердьо, Ештергомсько-Будапештський Архиєпископ, зазначив, що це було немовби відвідинами «батьківського дому». На початку ієрархи представили Святішому Отцеві триметровий хрест з вмонтованими мощами угорських мучеників та святих, який в рамках душпастирського приготування до Міжнародного Євхаристійного Конгресу подорожуватиме по всій країні, аби додати запалу новій євангелізації. Єпископи також подякували Папі за нещодавнє завершення процесу визнання мучеництва о. Яноша Бреннера, беатифікація якого відбудеться незабаром.

Розповідаючи про нові можливості та досягнення, здобуті Церквою в Угорщині від попереднього візиту «ad Limina», що відбувався у 2008 році, кардинал Ердьо зазначив, що вони стосуються, насамперед, системи освіти і виховання. За його словами, тепер 11% шкіл в країні – це школи, які провадить Католицька Церква, яким, одночасно, гарантоване державне фінансування. А в державних школах заохочується та підтримується викладання релігії, що дає можливість Церкві наблизитися до сімей.

За словами Будапештського Архиєпископа, угорські ієрархи розповіли Папі також і про проблеми, однією з яких є демографічний спад: населення Угорщини старіє, бо багато молодих людей виїжджають на Захід внаслідок низького рівня зарплат. Іншим викликом, про який йшлося під час зустрічі з Главою Католицької Церкви, є інтеграція в суспільство різних груп, що живуть на периферії (циган, ромів), що становлять понад 8 % населення. Як зауважив кардинал Ердьо, для них вже створені душпастирські структури, існують центри, в яких проходять вишкіл миряни-цигани, які пізніше працюють у своїх громадах, перекладено на їхню мову Біблію і планується зробити переклад Святої Меси.

Під час зустрічі зі Святішим Отцем йшлося також про переслідування християнських Церков, про яке угорські єпископи дізнаються від східних патріархів та єпископів з Близького Сходу чи нігерійських єпископів. Кардинал Петер Ердьо зазначив, що Церква Угорщини організувала дві загальнонаціональні збірки для всіх Церков: одна була використана для будівництва школи для біженців в місті Ербіль (Північний Ірак), інша – для відбудови християнського села в Іраку. Третя збірка, яка проводиться спільно з чеським, польським, хорватським та словацьким єпископатами, призначена для «Карітас» Лівану, яка підтримує табори для біженців, християн та нехристиян, що прибули до країни із Сирії, Іраку та інших держав.