Україна і Святий Престол підпишуть конкордат
  • Птн, 24/11/2017 - 20:05

Сьогодні, 24 листопада, на Львівщині у Теологічному інституті ім. св. Йосифа Більчевського в Брюховичах триває міжнародна наукова конференція на тему «Відносини Церква – Держава в Україні».

У конференції беруть участь науковці, юристи з України та Польщі. Також присутні ієрархи Римо-Католицької Церкви, зокрема Голова єпископату України архиєпископ Мечислав Мокшицький та єпископ-помічник Львівської архидієцезії Едвард Кава.

Під час заходу обговорюються теми співпраці та взаємовідносин між Церквою і державою.

Голова організаційного комітету о. д-р Станіслав Кава OFM Conv розповів CREDO про перебіг конференції, а також поділився важливою новиною:

— Ми вже почули виступи про принципи формування відносин між Церквою та державою, а також про типи та різновиди систем таких відносин у сучасному світі. Цікаво було послухати про вклад єпископів із держав комуністичного блоку у формування «Dignitatis humanae» — декларації Другого Ватиканського собору про релігійну свободу, тобто про право особи і об’єднань на громадську і громадянську свободу в питаннях релігії. Особливу роль відіграли концепції, подані до декларації кардиналом Каролем Войтилою та кардиналом Йосифом Сліпим.

Ми прослухали лекцію на тему конкордату: про те, чим він є, який має статус серед юридичних актів країни і яке значення такого документу.

Тепер вже можу сказати, що держава виступила з ініціативою підписання конкордату і вже затверджений склад комісії, до якої увійдуть представники держави та Католицької Церкви західного та східного обрядів, а також представники Міністерства закордонних справ. Це, до речі, була ініціатива міністра Клімкіна і комісія вже мала першу зустріч минулого тижня.

Процес опрацювання угоди може тривати від кількох місяців до кількох років – все буде залежати від того, наскільки оперативно буде працювати комісія. Але маю зазначити, що від моменту ратифікації угоди до моменту її підписання також може минути декілька років, як було у Польщі.

Довідка:

Конкордат — міжнародна умова між главою країни та Папою Римським, як главою Католицької Церкви. Конкордат регулює правовий стан Католицької Церкви у цій державі, а також відносини цієї держави зі Святим Престолом. Конкордат гарантує у цій державі свободу релігії, регулює питання церковної власності та визнання Таїнства шлюбу у храмі (тобто, якщо хтось обвінчався у церкві — не мусить уже йти до РАГСу), також гарантує, що влада не буде впливати на призначення єпископів.

Джерело: CREDO