«Україна є така, які є ми», - єпарх Бучацький владика Димитрій (Григорак), до Дня 25-ї річниці Незалежності України
  • Чтв, 25/08/2016 - 10:37

До Дня 25-ї річниці Незалежності України 24 серпня 2016 р. Б. в м. Чорткові зібралась чисельна громада біля пам’ятника героям Євромайдану та Небесної Сотні.

Поминальну панахиду за всіх, хто загинув за волю України, очолив єпарх Бучацький владика Димитрій (Григорак) у співслужінні духовенства єпархії, а також священиків УПЦ.

Вітаючи українців з таким величним святом, єпископ наголосив: «25-та річниця Незалежності України - це не тільки історична подія, а це є і духовне явище, бо сам Господь навідався своєю милосердною десницею до свого народу. Свобода - це є дар. Без свободи ні людина, ні нація, не буде собою. Свобода - це не тільки робити те, що хочемо, це також є величезна відповідальність. Я теж, як і ви, переживаю за свободу України. Є дві речі в нашому народі: нарікання і конкретне діло, яке усуває зло з нашого життя. Звичайно, що здорова критика до нездорових явищ в нашому суспільстві потрібна. Натомість нарікання вселяє зневіру в усе і до всього. Це і є ініціатива наших ворогів, щоб забрати силу нашого духа. На зло не можна мовчати, його треба викорінювати, але не нарікати».

Особливо владика Димитрій підкреслив: «Україна є така, які є ми. Якщо грішимо тяжкими гріхами: розпустою, абортами, алкоголізмом, то самі скликаємо Божий гнів, бо це є гріхи, які кличуть про пімсту до неба. Викиньмо гріх і почнеться щасливе життя на Україні! Вміймо бачити очима віри Боже провидіння щодо нашого народу. Процес переображення почався і Господь нас перемінює своїм Словом. Але, якщо ми Слово не приймаємо в своє життя, тоді Бог допускає те, що ми хочемо. Ми маємо право на помилки, але важливо їх виправляти. Дозволяймо Богові це робити і вірити, що Бог є біля нас, не втрачаймо віри. Сьогодення - це є етап нашого росту, як зрілої, великої духом, нації. Це, що зараз діється з нами - це є теж знак, що Бог нас не покинув. Ворога, якого боїться весь світ, ми зупинили, маючи набагато менше зброї як він. І це знак! Якщо буде віра, то буде перемога, бо Господь нас веде до перемоги, до життя».

Особливістю цьогорічного святкування була урочиста хода містом, де учасники могли відчути справді свято, яке близьке та рідне кожному українцю. Крім художніх номерів грамотами та медалями від президента України були нагороджені всі, хто своїми талантами та сумлінною працею спричинився до розбудови України, зокрема члени НРУ, а також були відзначені учасники конкурсу поетичних, прозових та живописних творів «З Днем народження Україно!». В номінації «Поезія» була нагороджена парафіянка храму Верховних Апостолів Петра і Павла п. Галина Грицьків. Свято цим дійством не закінчилося, а тільки розпочалося. Для жителів міста та гостей відбудеться концерт, приурочений 25-й річниці Незалежності України в місцевому парку Культури.