Україна попрощалась з першим координатором греко-католиків в Італії, духовним провідником і людяним пастирем, о. Василем Поточняком
  • Чтв, 23/04/2015 - 10:10

В Україні похоронні відправи за усопшим о. Василем Поточняком відбулися з 21-22  квітня 2015 р. Б. у місцях його народження та служіння людям: с. Лімна – м. Самбір – м. Львів – с. Зарваниця. На молитву та прощання з’їхались люди з усієї України та з-за кордону. Взяла відпустку, щоб приїхати в Україну, жінка, котра з перших днів доглядала о. Василя у хворобі.

На батьківщині о. Василя, в с. Лімна, що на Турківщині, Архиєрейську Літургію та частину похоронних відправ за усопшим відслужив єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, Григорій (Комар). Своїм досвідом і зустріччю з о. Василем поділився о. Ігор Козанкевич, БФ «Карітас» СДЄ, друг покійного. Родина, вдячні односельчани, однокласники, друзі, священнослужителі попрощались і провели у світлу путь «дитину» рідного села.

У м. Самборі відбулась друга частина заупокійних Богослужінь новопереставленого ієрея о. Василія. Молитву очолив Преосвященний владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні єпископа-помічника СДЄ, владики Григорія. Владика Ярослав розповів про життєвий шлях о. Василія та свій досвід зустрічі з ним. Попрощатись із покійним у м. Самбір прибула велика кількість священиків з усіх деканатів СДЄ.

У м. Львові, в Соборі святого Юра, Архиєрейську Літургію очолив Преосвященний владика Йосиф (Мілян), єпископ Київської Архиєпархії, та голова Пасторально-Міграційного відділу УГКЦ, де працював останній час покійний о. Василь. Співслужили: єпископ-помічник Львівський,  Венедикт (Алексійчук) та єпископ Самбірсько-Дрогобицький, Ярослав (Приріз). Владики поділились своїм досвідом зустрічі з о. Василем. Відтак численне священство Львівської архиєпархії, монашество, миряни попрощались з усопшим о. Василем. Опісля відбулося виливання святого єлею на голову новопереставлено ієрея.

У відпустовому Марійському центрі, Зарваниці, похорон довершили владики Йосиф (Мілян), Київська Архиєпархія, Василій (Семенюк), Тернопільсько-Зборівська єпрахія та Йосафат (Говера),  Луцький екзархат. Тіло усопшого о. Василія, з благословення єпископа Терпопільсько-Зборівського, владики Василія, було поховане у крипті під дзвіницею.

Христос Воскрес!

Іванна Рижан