Україна відзначила 150-річчя від Дня народження митрополита Андрея Шептицького
  • Чтв, 30/07/2015 - 11:12

Україна відзначила 150-річчя від Дня народження митрополита Андрея Шептицького. Головні урочистості пройшли у Львові, 29 липня 2015 р.

Розпочалося святкування у соборі св. Юра Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Блаженніший Святослав у співслужінні з владиками Синоду єпископів Української греко-католицької Церкви та численних мирян.

Згадуючи діяльність великого митрополита Андрея, владика Ігор, митрополит Львівський, у своєму слові звернув увагу на його співпереживання зі своїм народом та діяльну участь у його житті. «Особливо ж праведний Митрополит тривожився станом свого народу і надихав священиків перейматися духовними потребами людей і не жаліти себе, посвячуватися на служіння людові, щоб піднімати його дух. Він чітко знав про кількість вірних, які приступали до Святого Причастя в час Великого посту. Дбав про церковні бібліотеки, щоб вірні могли читати книжки релігійного змісту або збиратися для такого спільного читання», - зазначив проповідник.

Відтак на Святоюрській площі відбулася церемонія відкриття і освячення пам’ятника Шептицькому. Близько пятдесяти тисяч паломників з України та з-за кордону зібралися на площі, щоб вшанувати постать людини, котра сформувала обличчя українства. На святкуванні була присутня і родина Шептицького. Участь в урочистостях взяв президент України – Петро Порошенко та представники місцевої влади.

«Сьогодні Львів, УГКЦ та весь український народ переживають історичну подію, на яку очікувало не одне покоління українців та всіх побожних добрих людей. У 150-ту річницю від того дня, коли Господь подарував нашій Церкві й народові великого пророка, провідника і святця Андрея, ми відкриваємо йому пам’ятник у княжому Львові, - такими словами звернувся Блаженіший Святослав до багатотисячного Божого народу, який зібрався перед обличчям нашої нації – праведним Андреєм.

Глава Церкви пригадав, як у 90-х роках львів’яни спонтанно зносили квіти, позначаючи місце, де має постати пам’ятник Тарасу Шевченку і пам’ятник митрополиту Андрею. Тоді на площі Святого Юра була гора квітів і свічок та надпис: «Тут буде стояти пам’ятник митрополиту Андреєві». «Сьогодні це сталося. Тож погляньмо на цей монумент! Ми не бачимо перед собою тріумфального князя Церкви в розкішних архиєрейських шатах. Ми бачимо монаха, підперезаного шкіряним ременем чистоти, послуху та убогості. Ми бачимо Мойсея українського народу, який сьогодні сходить із цієї Святоюрської гори, ніби з українського Синаю, після не сорокаденної, а вісімдесятирічної молитви і стояння перед Божим обличчям», - наголосив Предстоятель УГКЦ.

Цитуючи митрополита Андрея, Президент висловив запевнення в тому, що ті випробування та труднощі, які постали перед боголюбивим українським народом, минуть. Здійсниться пророцтво митрополита Андрея, яке він висловив у свій передсмертний час, пророцтво про Україну: «Україна увільниться від свого упадку та стане державою могутньою, з’єднаною, величавою, яка буде дорівнювати високорозвиненим державам. Мир, добробут, щастя, висока культура, взаємна любов і згода будуть панувати в ній. Все те буде, як я кажу, тільки треба молитися, щоб Господь Бог і Мати Божа опікувалися над нашим народом, який стільки витерпів, щоб ця опіка тривала вічно».

На завершення урочистостей, Блаженніший Святослав, глава і Отець Церкви, окропив пам'ятник свяченою водою. Гімн-молитва примирення "Боже великий, єдиний" піднеслалсь до неба і розвіяла дощові хмари цього дня. Сонце засяяло!

Комісія у справах мирян Самбірсько-Дрогобицької єпархії