Українці Аргентини відбули Прощу до Люхан
  • Пон, 19/03/2018 - 10:44

18 березня Громада української греко-католицької єпархії Покрови Пресвятої Богородиці в Аргентині, на чолі із своїм Владикою Даниїлом (Козлінським), відбула щорічну традиційну прощу до марійського відпустового міста Люхан.

Історично склалось так що уже не один десяток років  вірні УГКЦ щорічно поспішають до одного з найбільш шанованих християнами Південної Америки храму базиліки Богородиці у Люхані (провінція Буенос-Айрес) щоб спільно помолитися та випросити ласк та заступництва у Пресвятої Богородиці

У чисельній присутності вірних Божественну Літургію очолив Владика Даниїл.

У Літургії взяли участь богопосвячені особи Української Греко-Католицької Церкви в Аргентині, керівники та представники численних громадських асоціацій культурних товариств, а також співробітники посольства України на чолі з послом Юрієм Дюдіним.  

Цьогорічна Проща є особливою для вірних Української церкви в Аргентині,  а саме тому, що святкує 50-ліття з моменту створення Апостольського екзархату для українців греко-католиків у Аргентині, а також освячення Патріархом Йосипом Cліпим катедрального собору Покрови Пресвятої Богородиці в Буенос-Айрес.

Проща відбулася під гаслом: “Під покровом Пресвятої Богородиці крокуючи разом у сопричасті будуймо єдність”.

У проповіді єпарх закликав вірних не будувати егоїстичних амбіцій, а працювати задля розбудови Царства Небесного, а на євангельському прикладі єпископ розповів як ми повинні в нелегких обставинах  служити один одному. 

По відправі Божественної Літургії вірні зі своїм архієреєм зійшли у крипту, де знаходиться капличка єпархії, щоб помолитися молебень за добро у громаді та мир для України і цілого світу.

Повідомив о.Назарій Кащак, Канцлер єпархії

Довідка: 

Почитання чудотворної фігури Матері Божої Люханської розпочалося 1630 року. Вона була виготовлена в Бразилії на замовлення Антоніо Фаріа де Са, землевласника землі в Кордоба дель Тукуман, який забажав мати зображення Богородиці у своєму маєтку. В чудесний спосіб ця фігура залишилася неушкодженою під час її перевезення через ріку Люхан неподалік станції Росендо, що в 70 км від Буенос-Айреса. На її честь було збудовано спочатку каплицю, а в 30-х роках ХХ ст. величаву базиліку в неоготичному стилі. Ця фігура Матері Божої упродовж століть прославилася численним чудами та була проголошена покровителькою Аргентини.