Українці численно взяли участь у щорічному Святі Народів в Римі
  • Втр, 22/05/2018 - 08:20

«Приймайте, як і Христос прийняв вас» – під таким гаслом 20 травня 2018 року у Римі, вже в двадцять сьоме, відбулося Свято Народів. Урочистості проходили в базиліці святого Йоана на Латерані та на площі перед нею. Організаторами свята були пасторальний відділ «Мігрантес» та Благодійний фонд «Карітас» Римської єпархії у співпраці з етнічними спільнотами міста Рима.

Україну на Святі Народів численно представляли віряни парафії свв. Сергія і Вакха, церкви Христа Царя та собору Святої Софії.

Свято Народів розпочалося у неділю вранці у Папській Вищій Духовній семінарії конференцією на тему «Церква, яка слухає».

Серцевиною свята стала Свята Літургія в базиліці святого Йоана на Латерані, яку цього року очолив архиєпископ Луїс Ладарія Феррер, префект Конгрегації доктрини віри, у співслужінні з численними душпастирями і капеланами різних обрядів, які представляли іноземні католицькі громади Рима. Від Української Греко-Католицької Церкви співслужили о. Марко Семеген, настоятель собору Святої Софії, о. Іван Кулик, парох церкви свв. Сергія і Вакха, о. Андрій Солецький, віце-ректор собору Святої Софії та о. Тарас Остафіїв, віце-парох української парафії в Римі. Під час Святої Літургії хор парафії свв. Сергія і Вакха під диригуванням Галини Громик виконав піснеспів «Свят, свят, свят».

Архиєпископ Луїс Ладарія у своїй проповіді під час Святої Літургії, мовлячи про свято П’ятидесятниці, яке саме цього дня святкувалося за Григоріанським календарем, наголосив: «Сьогодні, в день П’ятидесятниці, Святий Дух відкриває всім глибоку правду про Христа: Його буття у вічному сопричасті любові з Отцем, і ця любов об’являється нам, так як і учням в день народження Церкви».

Плоди діяння Святого Духа виявились щедро у перших апостолах та показались у них «відвагою свідчення і вмінням говорити, і бути почутими у всіх мовах, – наголосив проповідник, – тому ніхто не був більше виключений, адже Церква – це велика многота людей, і множинність для Церкви це її багатство, а не обмеження». Коментуючи слова св. апостола Павла з Послання до римлян «Приймайте, як і Христос прийняв вас», що стали головною темою свята, архиєпископ зазначив: «Ці слова в особливий спосіб звернені до нас, що живемо у цьому місті, щоб ми вміли визнавати один одного через огонь любові Отця, Який мешкає в нас і Який є нашою силою».

Після Святої Літургії монс. П’єрпаоло Феліколо (Pierpaolo Felicolo), директор фундації «Мігрантес» Римської єпархії, від імені всіх національних спільнот Рима привітав архиєпископа Луїса Ладарію з кардинальським призначенням, і як вияв великої вдячності за спільну молитву та увагу до мігрантів новопроголошеному кардиналові було подаровано ікону Божої Матері «Замилування», написану і виготовлену в Україні. Ікону номінованому кардиналові мав честь вручити о. Марко Семеген, настоятель собору Святої Софії.

Після Літургії на площі перед собором відбувся обід, в меню якого входили типові національні страви різних країн світу. Українська кухня на Святі Народів була зорганізована парафіянами церкви свв. Сергія і Вакха, а смачні українські традиційні страви швидко розходилися між учасниками свята.

Відтак на площі перед Латеранською базилікою розпочався святковий концерт, в якому взяли участь представники різних національностей. Традиційна творчість України була представлена співом Христини Фрейдун та Віри Гудь.

Особливістю цьогорічного Свята Народів був парад у національних строях, де українці представили багатство і різноманітність української вишиванки. Варто додати, що у параді вишиванок на Святі Народів взяла участь українська письменниця, журналіст та громадський діяч, член Національної спілки журналістів України Леся Воронюк, яка також є засновницею Всесвітнього дня вишиванки.

Свято Народів є доброю традицією Рима, яка виявляє гармонійне поєднання різних культур в одному суспільстві, що не стає змішанням чи поглинанням різноманітних звичаїв, але збагачується людським досвідом з далеких і близьких кутків світу.