Українці можуть стати джерелом органів для трансплантації
  • Птн, 05/04/2013 - 17:31

Посмертне донорство: порятунок хворих чи бізнес на смерті? – таку важливу для суспільства тему обговорювали у прямому ефірі програми журналістських розслідувань «Народний контроль» на телеканалі ZIK.

Приводом для цієї дражливої теми став Законопроект України «Про внесення змін до Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини». Презумпція згоди, яку пропонують ввести, означає, що після смерті кожен, хто не написав відмови за життя, автоматично стає донором.

"Дехто з експертів, котрі виступають проти цього нововведення, вважають, що може розпочатися навіть своєрідне «полювання на людей», адже органи нині коштують кількадесят тисяч доларів", – зауважив ведучий Дмитро Добродомов.

Натомість, експерт програми, головний трансплантолог Львівщини Ростислав Жук, який виступає «за» зміни у законі, вважає: «Введення презумпції згоди в нашій державі призвело би до покращення ситуації в трансплантології».

Також народний контролер Оксана Музика, яка вже вісім років перебуває на гемодіалізі, впевнена, що нові норми закону про трансплантацію дадуть змогу рятувати життя людям, які потребують пересадки органа. «Якщо буде закон, якщо люди відповідально віднесуться до нього і напишуть свою згоду чи незгоду – то цей закон може успішно працювати в Україні», – впевнена Оксана.

Попри заяви лікарів, що Україні вкрай необхідне посмертне донорство, що воно дасть змогу рятувати життя і здоров’я тисячам людей, звістка про можливу зміну презумпції незгоди на донорство на презумпцію згоди, збентежила суспільство.

Правозахисники наголошують: ці зміни можуть розв’язати руки «чорним трансплантологам».

«Насторожує, що трансплантацію зможуть робити не лише державні установи, а й приватні медичні заклади», – зауважила юрист, експерт програми Ірина Бабій, яка займає позицію «проти». – Коли проаналізувала зміни в цьому законі, то побачила, що вони не адаптовані до нашого законодавства».

Також Ірина Бабій пригадала ситуацію, коли проти київських лікарів, які проводили незаконну трансплантацію нирок, було порушено кримінальну справу. «Ми вже фактично маємо негативні прецеденти, які подолати у суспільстві дуже складно», – сказала Ірина Бабій.

Певну небезпеку саме в новому законі, а не безпосередньо в ідеї посмертного донорства, вбачають і представники духовенства.

«Церква підтримує ідею посмертної трансплантації органів. Але я не можу визнати цей закон своєчасним, бо наше суспільство не готове, і медицина не готова. І без змін презумпції ми бачимо зловживання з органами померлих людей в Україні. І я більш, ніж переконаний, що, коли буде змінено презумпцію, ці зловживання зростуть в кілька разів. Подібно до того, як Україна є джерелом дешевої робочої сили для країн Європи, я впевнений, що ми станемо ще й джерелом хороших органів для трансплантації», – переконаний протоієрей Львівської єпархії УПЦ Юрій Кінас, присутній у студії як народний контролер.

«Небезпека, яка, на мою думку, криється в законопроекті, полягає в тому, що після смерті кожну особу вважають власністю держави – і тоді сама суть донорства втрачає свою власність. Тобто це не є жест дарування, це не є жест милосердя», – зауважив народний контролер, священик Львівської архієпархії УГКЦ Ігор Бойко.

На думку о. Ігоря, у суспільстві варто було б формувати позитивну думку про донорство: «Щоби кожна людина за життя все ж таки могла дати згоду стати донором, висловлюючись особисто – і цю думку після її смерті ніхто не мав би змінювати».

«Рятувати тисячі життів потрібно. Питання: яким чином це робити в нашій державі? Напевно, це є ключовим питанням. І в першу чергу потрібно запитати усіх людей. Це і є головною метою нашої програми, – підсумував ведучий Дмитро Добродомов. – Насправді потрібно, щоби цей закон пройшов всебічне громадське обговорення, або, наприклад, референдум».