«Українці не люблять авторитарної влади, а не росіян…», − владика Павло (Василик)
  • Срд, 14/05/2014 - 17:46

«Українці люблять росіян, а не люблять радянську владу. Бо неможливо любити таку владу, яка винищує свій народ. Як можна забути Голодомор, катування, табори, в'язниці?" − розповідає владика Павло (Василик) у відео 1995 року з архіву телестудії УГКЦ «Собор».

В інтерв’ю він переповідає свою розмову із слідчим, яка відбулася у 1959 році. Як розповідає владика, ці слова він вимовляв із вірою в те, що справедливість повинна існувати, а злочинці мають бути покарані.

Слідчий ще тоді, у 1959 році, запитував: «Чому українці не люблять росіян?» Владика зазначив, що таке твердження неправдиве, адже по всій Україні, і зокрема в Галичині, росіяни і українці живуть разом, співпрацюють, одружуються.

Варто додати, що владика Павло (Василик) − підпільний єпископ, котрий за відданість своїй Церкві і народу був двічі ув'язнений радянською владою, відбув 15 років таборів та 5 років заслання. В умовах підпілля владика Павло пройшов шлях від диякона до єпископа, відзначався ревністю і безстрашністю у служінні.

 

Департамент інформації УГКЦ