Українці в Угорщині пом’янули жертв Голодомору
  • Втр, 28/11/2017 - 11:48

Поминальні заходи української громади розпочалися в середу, 22 листопада, із покладання вінків до пам’ятника Голодомору в м. Будапешт, який знаходиться в центрі угорської столиці на площі Шандора Петефі, та до пам’ятника Голодомору в м. Чомор.

У заході взяли участь представники Українського посольства, представники українських самоврядувань в Угорщині, лідери українських  організацій в Угорщині та українська громада.

Цього ж вечора в центральній базиліці Угорщини - Святого Іштвана (Степана), відбулася поминальна угорсько-українська Меса, в якій взяв участь о. Дам’ян Габорій. Український священик наголосив у своїй промові, що потрібно постійно в молитві пам’ятати про невинно убієних під час штучного голоду. Молитовна частина завершилася панахидою. Після поминальних молитов у базиліці, відбувся концерт-реквієм за участю відомого українського квартету «ЛеонВочі» у супроводі оркестру Рококо (м. Львів).

Наступного дня в м. Сегеді  відбувся поминальний вечір за участю української та угорської громади. Головною частиною заходу став концерт-реквієм гурту «ЛеонВочі». Подібні поминальні вечори протягом тижня проводилися в Ніредьгазі, Веспремі та Варполоті.

Завершення жалобних днів відбулося в неділю, 26 листопада, в українській греко-католицькій парафії Покрови Богородиці в Будапешті. У Божественній Літургії взяли участь: о. Дам’ян Габорій, о. Віталій Федун, віце-канцлер Івано-Франківської  митрополії УГКЦ, та о. Олег Бісик, суддя церковного трибуналу Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ.

Цього ж дня в рамках поминальних заходів у приміщенні Українського центру культури відбулася зустріч української громади Угорщини з п. Євгеном Чолієм, президентом Світового конгресу українців. Зустріч розпочали з молитви за жертв Голодомору, яку провів о. Дам’ян. Відтак до присутніх звернулися з промовами: голова Державного самоврядування українців Угорщини Ю. Кравченко, президент СКУ Є. Чолій, речник української громади в Угорському парламенті Я. Хортяні, Надзвичайний і Повноважний посол України в Угорщині Л. Непоп.

За інформацією прес-служби УГКЦ в Угорщині

За посиланням: https://www.facebook.com/church.ugcc.in.hungary/