«Українська Церква в Італії. Духовність і культура» - cемінар українських художників в Римі
  • Нед, 27/07/2014 - 11:09

З 12 по 24 липня 2014 р. Інститут Климента Папи Українського Католицького Університету в академічному будинку Товариства Святої Софії в Римі розпочав семінар молодих талановитих художників з України на тему: «Українська Церква в Італії. Духовність і культура».

Семінар проходив у формі пленеру, що з французької мови (plein air) перекладається як відкрите повітря. Даний термін у живописі означає передачу в картинах багатства різноманітних кольорів, що зумовлені дією сонячного світла. Дану практику розпочали вживати чимало художників, що творили свої шедеври на свіжому повітрі, а не в майстерні.

«Дана акція готувалася півроку. Разом з директором Інституту Климента Папи о. д-р Іваном Дацьком були обговорені і затверджені усі деталі пленеру. Були налагоджені контакти з художниками з різних місць України: Сімферополь, Харків, Суми, Львів, Київ, Запоріжжя та інших міст.  Молоді митці є випускниками різних художніх шкіл та напрямків, були учасниками та переможцями багатьох конкурсів у Празі, Братиславі, Берліні, Лондоні та інших країнах. Їхні роботи знаходяться в багатьох приватних колекціях та в музеях.

Згодом на основі праці художників буде проведено кілька виставок в Італії та Україні. Ціль даною акції – це продовжити славні традиції Блаженнішого Патріарха Йосифа Сліпого, який підтримував українських митців та організував чималі фонди творів багатьох художників в період свого перебування в Римі. Дана акція відбувається за сприянням релігійного  Товариства Святої Софії в Римі, яке дало можливість гостювати в українському домі на вул. Боччея», - зазначив координатор пленеру д-р Зиновій Свереда.

Семінар розпочався з приїзду художників до Рима.

Учасники пленеру: Сенчук Любов, Мохова Ірина, Петрова Юлія, Марія Крижанівська, Волошко Каріна, Набока Андрій, Коваленко Сергій, Марія Матієнко, Толстухін Артем, Смородін Артем.

У перший день художники ознайомлювалися з Римом та вибирали цікаві місця для створення картин. Тема духовності дуже є важливою в теперішній час кризи та неспокою в рідній державі. В між часі творчого процесу часто обговорювалися тривожні новини з України. Молодих митців об’єднувала атмосфера і мистецької творчості і, одночасно, переживання за рідну Україну.

Теми пленеру є різноманітними: життя і духовність українців в Італії, українська Церква, сучасний світ. Одна з картин була творчою і авторською, інша притримувалась вибраної тематики.

При сприянні папського нунція в Україні Його Високопреосвященства Архієпископа Томаса Едварда Ґалліксона, директора Інституту Климента Папи о. д-ра Івана Дацька та за допомогою Апостольського Візитатора в Італії Владики Діонісія Ляховича митці мали змогу відвідати Ватикан та Ватиканські Музеї. Разом художники помолились за мир в Україні у Соборі Святого Петра, відвідали гріб Святого Йосафата.

Художники відвідали виставку картин про майдан у Посольстві України в Італії та поспілкувалися з представниками посольства про співпрацю, особливо, у справі організації виставок в Італії.

Митці були зачаровані красою та неповторністю Собору Святої Софії, збудованого Блаженнішим Патріархом Йосифом Сліпим.

Кілька українських художників приїхали з Чехії та Словаччини відразу ж після презентації їхньої художньої виставки та міжнародного семінару. Наші митці завоювали найвищі нагороди і за виставку «мистецький майдан».

Кілька слів про пленер у Римі від художників.

«Кожен пленер для художника - це ще один ковток свіжого повітря, котре втамовує ненаситну спрагу. Цей пленер дав можливісь відкрити двері ще однієї вражаючої та неповторної місцини, котра надовго залишиться в пам'яті, що надихає спогадами на нові твори. Піднімаючись сходинками Мікеланджело, котрі ведуть на купол собору Святого Петра, найвеличнішої споруди в Римі, неміючи від дивовижності розписів в Сикстинській капелі. Після побаченного намагаєшся перелистати все своє творче життя і виставити в ньому заново орієнтири та цінності в майбутньому», - Любов Сенчук.

«Сонячний подих Італії дає ковток повітря у ненаситному просторі нових вражень. Колиску невичерпної глибини світового мистецтва дарує нам Рим, надихаючи та вражаючи. Тому,побачити і відчути це все - заповітна мрія кожного художника, яка нарешті здійснилася», - Волошко Карина.

«Я з Сум. Пленер в Італії – це прекрасна нагода побачити та отримати натхнення багатим та унікальним мистецьким спадком даної країни. Побачити місця, де жили та творили відомі митці. Думки про них помагають знайти цікаві сюжети для майбутніх картин», - Мохова Ірина.

«Я з Києва. У мене немає слів передати добру і професійну організацію пленеру. Свої емоції бажаю передати лише кількома словами: бажаю продовжувати співпрацювати з ІКП, реалізувати нові творчі ідеї та принести користь своєму народу», - Петрова Юлія.

«Нарешті я знайшов гармонічне поєднання особистого комфорту та духовного натхнення. Рим є колиска стародавнього мистецтва, що поєднується зі сучасністю, це дало мені нову хвилю творчих роздумів і надовго зарядило для нових ініціатив. Саме те, що я знаходився в українському середовищі, допомогло мені краще зрозуміти і відчути життя нашого народу в Італії», - Набока Андрій.

«Я з міста Києва. Дуже вдала ідея започаткувати дану ініціативу у вічному місті Римі. Найбільше мене вразив дух старовини і розуміння того, що те, що бачать мої очі,  має тисячі років історії та накопичення мистецького духу багатьох поколінь», - Марія Матієнко.

«Коли потрапляєш в Рим вперше, відчуваєш, що закохаєшся в це місто на все життя. Багато художників можуть лише мріяти про пленер в такому чудовому місті. І саме мистецький пленер надає можливість здобути незабутні враження та розділити їх з однодумцями», - Толстухін Артем.

«Краса Риму вражає...Це місто мистецтва і творчості», - Коваленко Сергій.

«Пленер дав можливість пізнати життя українців за кордоном. Спілкування з митцями та простими людьми лише підтвердило велике значення мистецтва для кожної людини», - Марія Крижанівська.

«Під час пленеру спостерігав за Римом і бачив рідну Україну. Як близькі наші українці та італійці. Ми спільно бажаємо миру і добробуту», - Смородін Артем.

Після Рима з 23 по 30 липня художники продовжать пленер у Флоренції, Пізі та Венеції. Крім того,  учасники пленеру зустрілися з українськими художниками, скульпторами, що розвивають свою творчу діяльність та працюють в Італії.  

Спілкувалися зі спілкою українських художників у Римі, а саме Ларисою Іськів, Володимиром Луциком, Олегом Колотаєм, Лілією Баб’як та відомим скульптором Андрієм Летнянчин. Переглянувши і оцінивши праці молодих художників, вони запросили їх брати участь у конкурсах художників в Італії, бо, з їхнього досвіду, ці художники здатні лише одне: перемагати....Разом і до кінця!

 

Координатор пленеру,

д-р Зиновій Свереда