Українська Літургія в римському храмі Святої Марії Цариці Апостолів
  • Птн, 13/01/2017 - 12:58

У середу, 11 січня 2017 року, була звершена Божественна Літургія італійською мовою в візантійсько-українському обряді у церкві Святої Марії Цариці Апостолів у Римі (Santa Maria Regina Apostolorum).

Божественна Літургія відбулася з ініціативи пароха храму Святої Марії Цариці Апостолів, о. Ніколи Ґаллуччі (Don Nicola Gallucci), в контексті Богоявленських святкувань.

Молитву очолив ієрей Тарас Остафіїв, докторант папської Академії Святого Альфонса в Римі.

Після прочитання Євангелія священнослужитель звернувся до присутніх на молінні вірних із проповіддю, в якій наголосив, що Христос є вчителем фундаментальних цінностей, які не мають терміну придатності, а є вічними. І, якщо хтось каже, що християни живуть згідно із застарілими цінностями, які були актуальними в далекому Середньовіччі, то той не усвідомлює до кінця глибини християнства.

В кінці Божественної Літургії о. Тарас подякував пароху церкви Святої Марії Цариці Апостолів, отцям Паллоттинам та всій парафіяльній спільноті за запрошення, за спільну молитву та за можливість брати участь у Богоявленських урочистостях, започаткованих св. Вікентієм Паллотті.

На завершення настоятель храму, о. Нікола Ґаллуччі, подякував українській спільноті за молитву та готовність поділитися багатством і духовністю східного візантійського Богослуження.

Довідка

Парафією Святої Марії Цариці Апостолів у Римі (Santa Maria Regina Apostolorum a Roma) опікується спільнота отців Паллоттинів, засновником якої є св. Вікентій Паллотті (1795-1850). Св. Вікентій Паллотті народився у Римі 21 квітня 1795 року. У віці 22 років став священиком. У 1835 році створив спільноту «Товариство Католицького Апостольства», до якої входять священики і брати Паллоттини, сестри Паллоттинки, а також миряни. Метою цього товариства є всезагальна євангелізація суспільства, оживлення віри і християнської любові між людьми. Сто років після смерті Вікентія Паллотті, 2 січня 1950 року, Папа Пій XII проголосив його блаженним. Його тіло залишили в кришталевому гробі під головним вівтарем в церкві св. Сальваторе (San Salvatore in Onda) у Римі. Папа Іван XXIII 20 січня 1963 року проголосив блаженного Вікентія Паллотті святим та апостолом Риму, а водночас покровителем мирян.

На початку 1836 року «Католицьке Апостольство» з ініціативи Вікентія Паллотті організувало урочисте святкування празника Богоявлення Господнього. Протягом восьми днів у церкві Святого Духа в Римі щоденно відправлялися урочисті Служби у різних обрядах і традиціях традиції. Крім того, щоденно проголошувалося кілька проповідей різними мовами.

Богоявленська урочистість підкреслювала, що всі народи, незважаючи на різні мови і традиції, покликані до єдиної Церкви і що всі по-своєму повинні прославляти Бога. Також ця урочистість мала на меті пробудити серед вірних радість визнання християнської віри, яка обіймає цілий світ, та оживити любов до Церкви. Урочистість отримала в Римі великий розголос, церква Святого Духа виявилася замалою для її проведення. Тому також в наступні роки Служби звершувалися в церкві Сан Карло аль Корсо (San Carlo al Corso). Згодом святкування Богоявлення було перенесене до великого і прекрасного храму Сант Андреа делла Валле (Sant’Andrea della Valle). Там щороку духовні сини Паллотті організовували святкування Богоявлення Господнього.

Святкування Богоявлення Господнього (6 січня за григоріанським календарем) в дусі, започаткованому Вікентієм Паллотті, продовжується і сьогодні.

До таких Богоявленських святкувань вже четвертий рік поспіль була запрошена і українська парафія свв. Сергія і Вакха в Римі, щоб звершити Божественну Літургію в українському обряді.