Українська молодь Бразилії прагне відновити свою церковну та культурну ідентичність
  • Нед, 28/04/2013 - 21:41

40-ий Конгрес Українсько-Бразилійської Молоді, що проходив в місті Апукарана, що в штаті Парана, від 20 до 21 квітня 2013 року, зібрав майже двісті молодих церковних лідерів, як української греко-католицької, так і православної Церков Бразилії. Конгрес спільно проводили апукаранська українська католицька парафія Святого Духа та парафія Покрова Пресвятої Богородиці української православної автокефальної Церкви разом з організаційним комітетом згаданого конгресу і при діяльній допомозі Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, як також молоді обидвох парафій.

 

Тема цьогорічного Конгресу: «Відповідальність і побудова життєвого проекту» та його гасло: «Побудувати покоління, відповідальне за своє життя і за суспільство" спонукали молодь до серйозної праці, черпаючи із скарбниці моральних та етичних цінностей, переданих їхніми предками, сприяти формуванню ідентичності українсько-бразилійської молоді, забезпечити дійовий та якісний провід молоді у своїх громадах.

 

Владика Володимир Ковбич, ЧСВВ, Єпарх української греко-католицької Куритибської Єпархії святого Івана Христителя, у своєму виступі підкреслив екуменічний напрямок Конгресу, що проявився як у співпраці молоді греко-католицької та православної парафій, так і в тому, що і католицька, і православна Церкви покладають великі надії на молодь українського походження, сподіваючись, що ці надії стануть реальними шляхами церковного та культурного оновлення української громади в Бразилії.

 

Він розповів також про те, як Куритибська єпархія брала участь у паломництві Хреста та Ікони Всесвітніх Днів Молоді. Ця небуденна подія живо заторкнула серця тисяч вірних, заохочуючи до глибшого переживання духовного та церковного життя у власному родинному та суспільному середовищі. Владика Володимир розповів також і про приготування до Місійного Тижня, напередодні Всесвітнього Дня Молоді в Ріо-де-Жанейро, в липні буде проведений в місті Прудентополі, як теж наголосив на великих очікуваннях приїзду Папи Франциска, не лише з боку католиків, але й переважної більшості народу Бразилії.

 

Архиєпископ Єремія Ференц, що очолює Українську Православну Автокефальну Церкву Південної Америки, представив церковну дійсність української православної молоді в Бразилії, наголошуючи на потребі оживити та наново відкрити церковну та культурну ідентичність.

 

Сестра Служебниця Селіна Слобода конкретно та детально розповіла про молодіжне життя в українській католицькій Церкві в Бразилії, а Сестра Режіане Романишин, координатор душпастирства молоді та покликань, звернула увагу на практичні питання, пов’язані із участю у Всесвітньому Дні Молоді та Місійному Тижні.

 

Наступний, 41-ий Конгрес українсько-бразилійської молоді, буде проведений 2014 року в місті Мамбор, що у західній частині штату Парана.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va