"Українська молодь – Христові" розпочала ювілейне святкування
  • Пон, 04/11/2013 - 00:00

3 листопада до Львова з'їхалися члени УМХ не тільки з різних куточків Львівщини, але й з інших областей. Нагодою стало ювілейне святкування 80-річчя першого З’їзду молоді під гаслом "Українська молодь – Христові", який з ініціативи Андрея Шептицького відбувся у 1933-му. Хлопці та дівчата з Новояворівська, Стрия, Суховолі, Самбора, Шегинів, Жовкви, Трускавця, Сокаля, Бродів, Чорткова, Тернополя, Луцька та інших міст об 11.00 вщерть заповнили церкву Юра, де на честь ювілею всі разом молилися на Архиєрейській Літургії з Високопреосвященним владикою Ігорем Возьняком.

Архиєпископ і Митрополит Львівський у проповіді назвав молодь, що зібралася цього дня у Львові, доброю молоддю, яка, "як пахуча квітка чи коштовний діамант, своєю присутністю прикрашає все довкола там, де вона є". Зважаючи на велику кількість умх-вців, наприкінці Літургії владика попросив хористів заспівати "Многая літа" так, щоб вистачило не лише на молодь, а й на всіх решта, що прийшли у Архикатедральний собор св. Юра на молитву. Після "Многая літа" присутніх окропили свяченою водою.

Пофотографувавшись та трошки перезнайомившись між собою біля Митрополичих палат (хто звідки саме прибув, можна було розпізнати по нашийних хустинках різних кольорів з написами "УМХ-Тернопіль", "УМХ - Самбір" тощо), молодь колоною вирушила вулицями Шептицьких та Бандери до Львівської Політехніки. Ідучи, на чолі з головою львівського осередку "Українська молодь – Христові" Романом Ковалівим, хлопці та дівчата співали "О спомагай нас, Діво Маріє", а ще на вулицях Львова лунала молодіжна християнська пісня "Спільнота": "Через гори-доли, через океан, йдімо в усі краї, творім спільноту".

Біля І-го корпусу Національного Університету "Львівська Політехніка" до молоді звернувся о. Тарас Фітьо, голова Комісії Львівської архиєпархії у справах родини та духівник "Святоюрської молоді" – молодіжної спільноти при церкві св. Юра. За його словами, треба розуміти, що ми мусимо бути здатними йти проти течії не лише тоді, коли все добре, коли відчувається нотка урочистості, як під час цього з'їзду, а й тоді, коли важко, страшно, коли супротивний вітер. Отець Тарас поділився, що для нього фундаментом у житті став момент, коли тато за руку повів його на з'їзд УМХ у 90-му році, котрий зібрав 40 тисяч учасників, і після якого й була створена перша молодіжна християнська організація "Українська молодь – Христові". Наприкінці духівник сказав: "Нехай слуга божий Митрополит Андрей з неба дивиться – а я впевнений, що він дивиться – на вас із надією, як і в 33-му році".

Марта Зозуля

Джерело: ДивенСвіт