“Українська молодь Христові” зібралась у Франківську на загальну конференцію
  • Втр, 14/11/2017 - 12:03

1 листопада в приміщенні Івано-Франківської духовної семінарії відбулась урочиста  конференція для членів «Української молоді Христової»  з Івано-Франківської області. Гостями заходу стали голова Львівської організації «УМХ» Христина Кутнів, члени УМХ з с. Рунгур (Коломийсько-Чернівецька єпархія) та колишня голова (1998-2000рр.) Івано-Франківського УМХ  Юлія Атаман.

Почався захід із молитви Андрея Шептицького «Про Божу мудрість». Після чого, основний гість конференції, теперішній голова Львівського УМХ Христина Кутнів розповіла про сучасний стан розвитку організації, різноманітні християнські заходи, які проводить організація.

Проте найважливішою темою стала наукова історична конференція, яка нещодавно відбулась у Львові. За словами голови львівської управи УМХ історія організації, створеної ще в 1933 р. в Львові Митрополитом УГКЦ Андреєм Шептицьким була доволі складною, оскільки вже невдовзі після створення, її було заборонено радянською владою, яка після закінчення Другої Світової війни окупувала українські землі.  

Лише з кінця 80-х організація почала відроджуватися, маючи можливість існувати легально. Так, вже в 90-х роках на території Галичини масово створювалися осередки молодіжної організації «Українська молодь Христові».

Багато інформації про розвиток Івано-Франківського УМХ на початку 90-тих подала учасникам конференції тодішній її голова Юлія Атаман. За її словами діяльність осередку багато в чому залежало від  голови, і за більш як 20 років діяльності організація пережила багато змін. Але завжди у центрі цієї організації був і залишається Бог, і вона допомагала та продовжує допомагає учасникам щиро вірити в живого Христа.

Далі на учасників конференції чекав фуршет, а вже після нього теперішній голова обласного УМХ Андрій Воробчак показав всім присутнім відеоролик про історію організації. Опісляі слідувало обговорення та заключні виступи духівника Івано-Франківської обласної організації Української молоді Христової о. Олексія Данилюка  та духівників осередків з м. Калуша та с. Тустані, о. Миколи Крушеца та Михайла Яблоня.

Слід зазначити, що на конференції прозвучала ідея першого спільного з’їзду осередків у столиці України – місті Києві.