«Українська молодь на перше місце ставить сім’ю», – Глава УГКЦ зустрівся з міністром молоді та спорту України
  • Птн, 15/03/2019 - 17:23

15 березня 2019 року Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав обговорив з міністром молоді та спорту Ігорем Ждановим потреби та виклики української молоді. Зустріч відбулася на прохання очільника міністерства.

Глава УГКЦ відзначив, що це важлива зустріч, коли міністр виходить з ініціативою, аби Церква і держава мала тісну співпрацю. Блаженніший Святослав подякував за цей крок.

Предстоятель пригадав, як тільки він був обраний Главою Церкви, пообіцяв, що пріоритетом його пастирського служіння буде молодь. «Я намагаюся виконувати це», – додав він.

За його словами, в УГКЦ є різні механізми молодіжного душпастирства, бо це є окремий вид душпастирства, який має свою специфіку, має свої труднощі, але водночас – свою красу і шарм.

Блаженніший Святослав розповів, що весь минулий рік у Католицькій Церкві практично був присвячений молоді. У жовтні минулого року Папа скликав усіх глав Церков та єпископських конференцій до Рима і ми разом думали тільки про питання молоді. «Це був унікальний час, який дав можливість побачити молодь у глобальному масштабі. Було також цікаво почути, чим живе українська молодь за межами України, зокрема греко-католицька», – сказав Предстоятель.

Глава Церкви відзначив, що в УГКЦ діє Комісія у справах молоді, а також у кожній єпархії функціонує своя молодіжна комісія, в якій є окремі люди, що відповідають за душпастирство молоді.

Представники Міністерства попросили поділитися даними, які Католицька Церква випрацювала, дискутуючи про потреби молоді у світі.

Олександр Ярема, заступник міністра молоді і спорту, який теж був на зустріч, відзначив, що Міністерство має довгу традицію співпраці з УГКЦ, починаючи ще з початку 1990-х років, коли відбувався з’їзд «Українська молодь – Христові». Також Міністерство має добру комунікацію з Церквою у питанні мігрантів, зокрема, яким чином заохотити їх повертатися в Україну.

На сьогодні Міністерство молоді і спорту, за словами заступника міністра, співпрацює з Комісією УГКЦ у справах молоді, зокрема планує долучитися, у тому числі фінансово, до християнського молодіжного фестивалю «Вітер надії» і зробити його міжконфесійним.

Міністр молоді та спорту Ігор Жданов відзначив, що Міністерство також тримає руку на пульсі в дослідженні потреб української молоді. Зазначив, що використовують для цього різні соціологічні дослідження, спілкуються з різноманітними молодіжними організаціями. За цими дослідженнями, українська молодь в усіх опитуваннях ставить на перше місце інститут сім’ї.

Цю думку потвердив Блаженніший Святослав, який з приємністю відзначив, що на перше місце наша українська молодь ставить особу, а не матеріальні речі. «Особові стосунки дають певність. Ідеться про пошук коханої людини, створення сім'ї, яка є наступним кроком у серйозних стосунках. Сім'я, на думку молодих українців, є підставою певного майбутнього. Бо все на світі змінюється, усе може впасти і зруйнуватися, а ось кохана особа тебе ніколи не покине. А вже тоді разом можна будувати матеріальну сторону свого життя і дбати про все інше».