Українська різдвяна проща до базиліки Святого Петра у Ватикані
  • Пон, 26/12/2016 - 14:47

У понеділок, 26 грудня 2016 р., УГКЦ в Італії вже вшосте організувала різдвяне паломництво до однієї з папських базилік Риму. В Італії 26 грудня є офіційним вихідним днем, що дає змогу прибути до столиці представникам громад з різних куточків країні, навіть найвіддаленіших.

Цього разу місцем богослуження вже втретє була обрана базиліка Святого Петра у Ватикані. Божественну Літургію при катедральному престолі головного католицького храму очолив Апостольський Візитатор Преосвященний владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, з яким співслужили владика Іриней Білик, ЧСВВ, канонік Папської базиліки Пресвятої Марії, Протоархимандрит Василіяського Чину Святого Йосафата о. Ґенезій Віомар, священики, що здійснюють служіння у Римі, представники чернечих і студентських спільнот, настоятелі та капелани громад.

Серед численно зібраної громади вірних була Посол України при Святому Престолі п. Тетяна Іжевська. До спільної молитви також приєдналися паломники з України, були присутні також православні вірні зі своїм душпастирем.

На початку богослуження прочан привітав кардинал Анджело Комастрі, Архиприсвітер базиліки Святого Петра. Владика Діонісій у своїй проповіді наголосив на трьох аспектах: милосердя, убогість та зоря, що просвічує цю бідність.

Наприкінці богослуження о. Протоархимандрит Ґенезій звернувся до владики з подячним словом, та пояснив вірним умови для отримання повного відпусту, який Папа надав з нагоди Ювілею 400-ліття Василіянського Чину Святого Йосафата, а координатор душпастирства УГКЦ в Італії о. Володимир Волошин подякував учасникам прощі за зусилля, докладені для того, щоб приїхати до Риму. Після Святої Літургії відбулася молитва біля гробу святого Йосафата.